Банкеръ Weekly

Съдби

Лов на ли­си­ци по ки­тайс­ки

Агенция "Синхуа" съобщи, позовавайки се на китайското министерство на обществената безопасност, че в резултат на операцията "Лов на лисици" за три месеца са арестувани 180 човека, извършили икономически престъпления (корупция и кражба на държавни средства). При това 104 от бегълците, много от които са изнесли със себе си получените по незаконен начин пари, са задържани в чужбина, а 76 са се върнали доброволно в Китай, очевидно разчитайки на снизхождение. 

Операцията "Лов на лисици" започва в началото на юли. Целта й е издирването и връщането в Китай на чиновници и бизнесмени, укриващи се от правосъдието зад граница. Global Financial Integrity Group е нетърговска изследователска организация, базирана във Вашингтон, която е специализирана в мониторинг на престъпления в сферата на финансите. По нейни данни от 2002-ра до 2011-а от Китай са изнесени незаконно 1.08 трлн. долара. Самите китайци, както обикновено, предоставят минимална информация, но очевидно става дума за много големи суми. Достатъчно е да се каже, че през октомври тази година бе установен своеобразен рекорд. По време на обиска в дома на Вей Пенюан, заместник-началник на отдела за въгледобивната промишленост в Националната енергийна администрация, бяха иззети 200 млн. юана (около 33 млн. щ долара) в брой. 

Идвайки на власт преди две години, президентът Си Дзинпин започна мащабна борба с корупцията. Решимостта на държавното ръководство да се бори с подкупите, изглежда, не е намаляла, но Пекин едва сега осъзнава каква мащабна задача трябва да изпълнява. Най-големи, разбира се, са проблемите с корупционерите, избягали в чужбина. 

Китай няма договори за екстрадиране на престъпници със САЩ, Канада и Австралия, а това са трите най-популярни дестинации сред икономическите престъпници. Вярно, че в средата на октомври австралийските медии съобщиха, че полицията на Зеления континент се е съгласила да помага на китайските си колеги в екстрадирането на бегълци и връщането на активите им в родината. Проблемът е, че западните държави изключително неохотно предават престъпници, които са обвинени в нарушаване на законите в родината си. Преди всичко Западът не се доверява на китайското правосъдие, за което се смята, че е изцяло контролирано от  Китайската комунистическа партия. Затова в чужбина нееднократно са обвинявали китайските власти, че изтезават задържаните, за да изтръгнат признания от тях. 

Въпреки това Пекин успя да се договори за сътрудничество в екстрадирането на престъпници с редица държави от Латинска Америка, Западна Европа, Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион. "Синхуа" съобщава, че министерството на обществената безопасност е изпратило 20 групи във Филипините, Тайланд, Малайзия, Камбоджа и други съседни страни. Три четвърти от арестуваните в рамките на операцията "Лов на лисици" са задържани тъкмо в тези държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във