Банкеръ Weekly

Съдби

ЛОБИРАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ

Надпреварата за игрите през 2014 г., за които кандидатства и София, може да се окаже най-ожесточената в цялата история на зимните олимпиади. Според непотвърдена информация Международният олимпийски комитет обмисля да свали много от забраните за активно лобиране в полза на страните кандидатки. След заседанието на изпълнителното бюро на МОК в Торино дори се заговори, че на седемте претенденти ще бъде разрешено да организират пресконференции в последните дни на сегашната олимпиада. Потвърждението от комитета трябва да дойде още в понеделник-вторник. Ако наистина това стане, ще е безпрецедентен случай в олимпийската история. Досега официалното лобиране за бъдещи кандидатури по време на игри бе забранено под страх от изключване от борбата. Неофициално обаче то течеше с пълна сила, което би обяснило и амбицията на новия президент на МОК Жак Рох да извади нещата на светло. Новата политика по отношение на кандидатурите бе отбелязана специално от шефа на Лондон 2012 Себастиян Коу в обръщението му към делегатите на 118-ата сесия на МОК в Торино. Освен че обсипа с похвали Жак Рох, лорд Коу обеща и пълната подкрепа на Лондон за всички кандидати за игрите през 2014-а. Нашият опит и нашите съвети са изцяло на ваше разположение, увери той.
Това щедро предложение обаче мина покрай ушите на българските представители в Торино, които бяха улисани нетолкова да лобират в полза на София, колкото да спорят помежду си (задочно) трябва ли да се преразгледа изпратената вече в МОК концепция и как точно да стане това.
Софийският кмет Бойко Борисов и в Италия повтори ултиматума си, че ако Витоша не получи състезанията по алпийски ски, общината може да оттегли подкрепата си за кандидатурата. Горе-долу същите искания има и председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Двамата с Борисов обаче така и не се засякоха в Торино и провеждаха срещите си поотделно и несъгласувано. След завръщането си в България Лечева обясни, че нямало нужда да се среща с кмета в Италия, след като в София можела да го върши всеки ден. Новата шефка на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пък избягва да коментира темата за Витоша и призовава да се изчака първото пресяване на кандидатите през юни, преди да се водят спорове за концепцията.
Като единствения възможен помирител в този конфликт се очертава бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който е в Торино по специалната покана на Жак Рох и използва случая да лобира за София. Двамата са в много близки, приятелски отношения, свидетелства впечатлената Весела Лечева, според която царят можел да е изключително полезен за кандидатурата, независимо дали ще приеме да стане почетен председател на инициативния комитет София 2014.

Facebook logo
Бъдете с нас и във