Банкеръ Weekly

Съдби

Людмила Путина стана невидима

Напоследък съпругата на Владимир Путин Людмила стана по-невидима от когато и да било, пише в специална статия вестник The Daily Beast. Това обстоятелство провокира някои слухове, но като цяло обществото го възприема с безразличие.


Петдесет и пет годишнината на Людмила Путина, която имаше рожден ден на 6 януари, отмина незабелязано. Без улични празненства, запомнящи се концерти или фойерверки. Основните средства за масова информация в Русия също не обелиха и дума по този повод.


Вярно, че повечето руснаци не се интересуват от съпругите на своите лидери, а руските първи дами рядко се стремят да придружават мъжете си на публични места. Дори според тези стандарти обаче жената на Владимир Путин винаги е била почти призрачна фигура. Последните официални снимки на президента със съпругата му са от деня на неговата инагурация през пролетта на 2012-а.


На рождения ден на Людмила Путина през тази година Русия видя как мъжът й прегръща изгнаника Жерар Депардийо, дошъл да получи руския си паспорт в президентската резиденция на Черно море. Но първата лейди така и не бе забелязана. Отсъствието й почти не предизвика някаква публична реакция. Единствено в сайта на агенцията Саха-Ньюс се появи кратка бележка, че в деня на 55-годишния юбилей на съпругата си президентът е карал ски с Дмитрий Медведев. На 6 януари руските православни християни празнуват Бъдни вечер. Според кремленолозите руският президент и съпругата му не за пръв път празнуват Рождество Христово поотделно, се казва в статията на The Daily Beast.


Това е поразителен навик на Путин. По неизвестна причина той предпочита да отбелязва Коледа в някоя малка провинциална църква, вместо да прекара този ден с жена си, въпреки че тя има празник, коментира Джералдин Файген, експерт по религиите в съвременна Русия.


За руските наблюдатели този факт е напълно разбираем. Те са свикнали с мисълта, че държавата може прекрасно да функционира и без първа лейди. Руснаците предпочитат бащата на нацията да е ерген, заяви Сергей Марков, бивш съветник на Владимир Путин. По думите му в периода до 2008-а, когато Людмила Путина се появяваше със съпруга си на публични места, тя очевидно поставяше президента в неловка ситуация.


Не е известно къде живее сега първата дама на Русия. Ако се вярва на един от слуховете - в манастир край Псков, според други - във вила в Подмосковието, в Петербург или дори в Париж. Впрочем нито един от тях не се потвърди. На новогодишния прием в Кремъл на 28 декември мнозина видяха Людмила Путина на една маса с руския патриарх Кирил и бившата първа лейди Светлана Медведева. Впрочем това мероприятие не бе показано по телевизията.


Това, че лидерът на държавата рядко е придружаван от съпругата си, е факт, който обикновено не предизвиква въпроси сред гражданите, отбелязва The Daily Beast. Единственото ярко изключение в мрачната поредица от призрачни жени на съветските генерални секретари бе Раиса Горбачова. Тя обаче не успя да спечели симпатиите на руснаците. Може би защото, докато пазаруваше във френските бутици, сънародничките й се редяха на дълги опашки за мляко и не разполагаха с пари за нов чорапогащник, се казва в статията.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във