Банкеръ Weekly

Съдби

Любопитни факти от живота на милиардерите

Една от малкото известни снимки на Еманюел Бение.
S 250 4e8365c0 8678 4502 9478 6de3ddf70a0a

В публикувания неотдавна глобален рейтинг на милиардерите на списание Forbes за пръв път фигурират над 2 хил. души със съвкупно състояние от 7.67 трлн. долара. Общото между тях е, че богатството на всеки надхвърля 1 млрд. долара.

За пръв път в класацията

Новаците в списъка са 195, със средно състояние от 1.5 млрд. долара. Сред тях е 46-годишната виетнамка Нгуен Тхи Фуонг Тао, шеф на холдинга  Sovico, която е учила икономика и финанси в СССР през 80-те години на ХХ век. Тя започва с доставката на стоки за страните от Източна Европа. По-късно създава нискотарифната авиокомпания VietJet Air, която се развива бързо и през февруари 2017-а реализира първично публично предлагане на акциите си.

За пръв път в рейтинга е и 77-годишният Хуан Франциско Бекман Видал, собственик на предприятието за производство на текила Jose Cuervo. Състоянието му се оценява на 5.2 млрд. долара. Заводът Jose Cuervo се намира в град Текила и е най-старият в Латинска Америка. Любопитното е, че принадлежи на семейството на Видал от 11 поколения.

Милиарди от пороци и слабости

Двадесет и четирима от тазгодишния рейтинг на Forbes са натрупали състоянията си от хазарт. Те са собственици на игрален бизнес и казина, а общото им състояние е 100 млрд. долара. Най-богатият сред тях е Шелдън Сидни, син на емигранти от Литва и Уелс. Като дете е спал на пода в бедняшкото си жилище в Бостън, а днес притежава 30.4 млрд. долара и е на 20-о място в подреждането на най-богатите хора в света. Оглавява компанията Las Vegas Sand, чиито казина се намират в Невада, Сингапур и Меката на игралния бизнес - Макао. Най-новото му тамошно заведение - Parisian Macao, бе открито през септември 2016-а.

В тройката на най-богатите в игралния бизнес влизат още 87-годишният Луи Че Ву (12.1 млрд. долара) и 70-годишният австриец Йохан Граф (7.2 млрд. долара).

Забогатяващи в затвора

Оказва се, че наказателните дела и затворът не пречат на ръста на състоянията на милиардерите. Един от примерите са братята Томас и Реймънд Куок от Хонконг (на 69-о място в рейтинга). За една година състоянието им е нараснало с 2 млрд. долара и се оценява на 15 милиарда. Макар че по-големият - 65-годишният Томас, бе осъден на пет години затвор за корупция, инвестициите на братята в най-високия небостъргач в Хонконг - Международния търговски център, и в други недвижими имоти продължават да им носят доходи.

Състоянието на фактическия шеф на Samsung - 48-годишния Ли Джае-йон, не се е променило за една година и продължава да е 6 млрд. долара. През февруари 2017-а той бе арестуван за корупционни връзки с президента на страната Пак Кън Хе. Сред повдигнатите му обвинения е опит да спечели благоразположението на нейна близка приятелка. За целта той платил занятията по конен спорт на дъщерята й (3 млн. долара), а след това й купил от Испания кобилата Vitani V за 850 хил. долара, с която потомката на президентската фаворитка възнамерявала да се състезава на предстоящата олимпиада.

През септември 2016-а в Италия бяха признати за виновни в корупция и "пране" на пари Лусия и Алберто Джовани Алеоти, собственици на фармацевтичния гигант Menarini. Двамата бяха осъдени съответно на десет и седем години затвор, но за една година състоянието на семейство Алеоти е намаляло само с 0.6 млрд. долара - до 9.5 милиарда.

Страстни картоиграчи

Най-богатият сред тях е любителят на покера Бил Гейтс - номер 1 в глобалния рейтинг на Forbes, със състояние от 86 млрд. долара. Той се пристрастява към играта още в средното училище, а след това блести на масата за покер в Харвард. Говори се, че през 1968-а се запознал с бъдещия си партньор Пол Алън, също страстен любител на картите, по време на игра. Гейтс неведнъж е казвал, че покерът е своеобразен модел на неговия бизнес и че когато играе, му хрумват много полезни идеи.

Вторият в списъка на милиардерите - Уорън Бъфет (75.6 млрд. долара), предпочита бриджа, но често сяда и за партия покер. Един от партньорите му е Гейтс.

Сред милиардерите, фенове на покера, са още Томас Зибел, Филип Рафин, Джон Кациматидис и Карл Айкън, но всички те бледнеят на фона на Анди Бил, собственик на 10.4 млрд. долара. Шестдесет и четири годишният милиардер натрупва състоянието си от покупка на активи по време на кризисните 2008-а и 2009-а. Преди това - през 2001-ва, се прочува, предизвиквайки "Корпорацията" - групата на най-добрите играчи на покер в света. Бил играе с всеки от тях поотделно и понякога печели. Но в края на краищата се отказва, след като губи 16 млн. долара. Освен страстен картоиграч Анди Бил е и страстен математик - през 1993-а обявява своята "Хипотеза на Бил", предлагайки 1 млн. долара на онзи, който я докаже. Досега никой не е успял да го направи. А през 2016-а шефът на Beal Bank стана един от икономическите съветници на кандидата за президент Доналд Тръмп.

Социофобия

Често казват, че 46-годишният Еманюел Бение, шеф на компанията Lactalis и собственик на 11.3 млрд. долара, е "френският Хауърд Хюз", или "императорът на сиренето". Но най-често го наричат "невидимия милиардер" заради подчертаното му презрение към медиите. Той дотолкова избягва журналистите, че има само няколко известни негови снимки, при все че компанията му продава млечни продукти в цял свят, включително и сирената President, млеката Milkmaid и фета сиренето Valbreso.

Колекционери

Почти всеки десети от първите 300 най-богати хора в света е колекционер. Най-големите сбирки принадлежат на мексиканеца Карлос Слим (54.5 млрд. долара), французина Бернар Арно (41.5 млрд.) и американката Елис Уолтън (33.8 млрд. долара). 

Но най-значимата колекция от произведения на изкуствата е собственост на американеца Леон Блейк. Състоянието на съоснователя на инвестиционния фонд Apollo Global Management се оценява на 5.5 млрд. долара. А стойността на колекцията му - на 2 млрд. долара.

Милиардерите не колекционират само шедьоври на живописта и скулптурата. Австриецът Йохан Граф събира редки автомобили "Ягуар", французинът Винсент Болоре - етикети от бутилки минерална вода, а чехът Петър Келнер - съвременна национална фотография. 

Тайните милиардери

Внукът на основателя на Tetra Pak, 57-годишният швед Йорн Раусинг, притежава 6.1 млрд. долара. Заедно с него в класацията са брат му Фин и сестра му Кирстен с по 6 млрд. долара. Всички те влизат в борда на директорите на Tetra Laval (компанията майка на Tetra Pak) и се стремят да водят незабележим начин на живот. Причината е неуспешният опит за отвличане на Йорн Раусинг през 1989-а. Тогава в Копенхаген беше арестувана група палестински активисти, които възнамеряваха да поискат откуп от 25 млн. долара за освобождаването му. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във