Банкеръ Weekly

Съдби

ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ СЕ ИЗПОВЯДВА ПРЕД АМЕРИКАНЦИТЕ

В първите десетина дни на декември 2000 г. в Ню Йорк ще излезе от печат книгата на Любомир Левчев Ти си следващият. Авторът я нарича роман от спомени и той, както и издателят му, се надяват тези български спомени да заинтригуват американския читател. За българските емигранти в Северна и Южна Америка това е гарантирано! За останалите - гаранции отнапред няма.


Нека припомним, че в България книгата бе посрещната много резервирано и с ред забележки по отношение на фактите и тяхното тълкуване. Появиха се и редица остро критични отзиви в медиите, общото в които се формулира просто - Любомир Левчев манипулира представата за отминалите събития, подпъхва недоказани съмнения (писателят Георги Марков е ченге), старае се да си създаде благоприлично алиби за колаборационистката си позиция към властта и лично към Тодор Живков. Оказа се, че тези отзиви и общото обществено настроение се превърнаха в чудесна реклама за книгата. Ти си следващият бе допечатвана няколко пъти и мигом се продаваше при високата и днес цена от 30 лева. Така общият обем на продажбите достигна до 30 хил. екземпляра - рекорд за български автор през последните десет-единадесет години. (Нека ни бъде позволено да се усъмним в самохвалството на Христо Калчев и изхвърлянето му, че е продал повече свои книги от Иван Вазов). Този рекорд понапълни кесията на Левчев, който, според неофициални данни, е получавал по 40-50 ст. от всеки продаден екземпляр. Може би благодарение на тази сума той направи ремонт на двете си къщи в Родопите. И вероятно с нетърпение очаква поне по 25 цента от продажната цена на всеки екземпляр в САЩ. А може би и повече!


Книгата Ти си следващият се превърна дори в обект на академични занимания. През август тази година един седмичник публикува курсовата работа на студентка по културология в СУ, II курс. Тя завършва сериозното си и умно изследване така: Любомир Левчев до края съновижда в сомнамбулично съновидение, но не обяснява дисонанса в интерпретациите си; не признава личната си ангажираност, отдалечава се от целостта на биографията си, акцентирайки върху феномените на случайността. Българските емигранти в Америка ще търсят идентификация с феномените на тези случайности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във