Банкеръ Weekly

Съдби

ЛЮБИМИЯТ ПРИСМЕХУЛНИК НА БЪЛГАРИЯ

Селекцията от звезди вече започна битката за зрителските симпатии в първото българско издание на шоуто ВИП брадър. Страстите се разгоряха, но част от аудиторията все още си задава въпроса най-достойните ли получиха стаи в Къщата в Бояна? Едно от телевизионните лица, което предварителното допитване до публиката отличи, бе на водещия от Нова телевизия Милен Цветков. Той бе класиран високо в листата на най-предпочитаните тв водещи, измествайки доайени като Иван Гарелов и Сашо Диков. Но въпреки че попадна в компанията на Слави Трифонов, Ники Кънчев, Венета Райкова, господарите Рачков, Василев-Зуека, Мъйнов и Мамалев, през следващия месец той няма да се явява по Нова телевизия в по-късен час, а ще продължи да води следобедното си дискусионно предаване. Настина получих покана за участие в шоуто, можеш да я видиш ей там на таблото - показва водещият към една от стените в офиса си в сградата на Нова телевизия. До поканата са закачени таблици с рейтинги на Часът на Милен Цветков и снимка на италианеца Лео от Биг брадър 2. - Имах разговори с продуцентите на предаването, но в крайна сметка не можахме да стигнем до общо мнение как точно да станат нещата и затова отказах.
Кариерата на Цветков е едно от доказателствата, че аудиторията предпочита да гледа не тези, които се мъчат да й се подмажат и угодят, а които са в състояние да я провокират. Второто, без съмнение, Милен го умее. Показа го още преди години, когато смени монотонното си ежедневие на водещ на новините в БНТ, за да превърне сутрешните часове по Нова телевизия от време за рутинна информация в пространство за политика и сериозни спорове. Оттогава та до ден днешен дефектологът е един от малкото, при чиято поява на екрана зрителите почти никога не остават равнодушни. Някои му се ядосват, други го харесват, но по правило ги държи будни. А и ги разделя - най-малко на две групи. В първата и май по-многобройната, влизат онези, които го признават за майстор на дискусиите. И са на мнение, че той най-добре от сегашните си колеги умее да превежда сложните разговори на езика на обикновения човек. Така че да стане интересен и достъпен и за любимата му баба Гицка от село Долно Нанагорнище.
В другата група попадат хората, впечатлени повече от сарказма и язвителните му забележки, насочени не само към спорещите, но и към аудиторията. Забележки, които превръщат в класни ръководителки възрастните дами, обадили се да го поучават. Из зрителските ИНТЕРНЕТ форуми може да се прочете и мнението, че Милен Цветков е най-големият присмехулник, който някога се е появявал в българския телевизионен ефир. Не виждам нищо лошо в това да съм по-остър както с гостите в предаването, така и с някой от обадилите се - отсича той. - Такъв съм, какъвто съм. Просто съм си аз.
Каквото и да мислят зрителите, все пак явно всички предпочитат Милен да е в ефир. Когато преди около три години го свалиха от екрана на Нова телевизия, темата защо си тръгва стана сред най-обсъжданите. Ръководството на медията тогава излезе с официалната версия, че заради нападението на САЩ в Ирак се е наложило формата на сутрешния блок Здравей, България да бъде променена и в него да се наблегне на международните новини. Догадките по страниците на вестниците обаче останаха. Свалянето на водещия се свързваше с честите му критики към правителството. Намекваше се, че така гръцкият милиардер и собственик на Нова телевизия Минос Кириаку подава знак на добра воля на управляващите, който в крайна сметка ще му донесе дълго чакания лиценз за разпространение в цялата страна. Случайно или не, месеци след като Цветков слезе от екрана, Нова наистина получи този лиценз. През цялото това време шефовете на телевизията продължиха да плащат на журналиста с обещанието, че скоро ще се върне на екран. Ръководството на всяка една телевизия има право да прави с програмата си, каквото намери за добре - продължава темата години по-късно Милен. - Ако реши да спре дадено рейтингово предаване, значи си е направило сметка какво печели и какво губи от това. Не виждам никаква драма. Не можеш да държиш отговорен собственика на едно жилище защо си мести библиотеката от едно на друго място. Все пак тя си е негова и той ще си я държи, където си поиска. Ако при местенето книгите се изсипят на главата му, пак си е негов проблем и той не касае никой друг.
Както в живота често се случва, това, което не се харесва на бабите, се харесва на внучетата. През миналата година рапгрупата Ъпсурт го покани да задава неудобни въпроси в хита 3 в 1, в който пее и танцува още Галя от Каризма. Преди по-малко от месец Милен бе и един от водещите на церемонията по връчването на осмите годишни награди на телевизия ММ. Не ме поканиха, защото участвам в клипа на Ъпсурт - пояснява той - а защото със съсобственика на телевизията Камен Воденичаров сме съученици и приятели от 1-ви клас. Обади ми се да ме покани и аз приех. В същото време съм и много доволен от появата си в 3 в 1. Определено от него аз спечелих повече, отколкото Ъпсурт. На първо място, хората ме видяха в нова плоскост, в която не ме познаваха. С включването на Галя нещата се получиха още по-добре. А преди всичко овациите са за песента, която се оказа изключителен хит.
Не крие, че е въпрос на време да влезе в политиката. Не крие и десните си пристрастия. И по всичко личи, че политическата ситуация в държавата е една от най-неговите теми. Понякога дори предпочитам да съм сам, за да имам време да размишлявам над това, което виждам - пояснява Милен. - Сега например вниманието ми все по-често е погълнато от феномена Атака. Мисля си ляв или десен е той. И все повече достигам до извода, че това е крайноляво явление, което умело е възседнато от определен десен каймак на обществото. Който не желае страната да се присъедини към Европа, дразни се, че сме членове на НАТО и като цяло полага усилия да държи България в руслото на безредието, в което я караме в момента. Естествено, далеч съм от мисълта, че усилията на един човек са достатъчни да разобличи и предотврати схемите, в които държавата непрекъснато бива вкарвана. Дори и един човек обаче може да създаде енергийно поле, около което да се събират и други хора.
Независимо от постоянния живот на показ, за личните му неща се знае малко. Което често ражда слухове и сензации, раздухвани с удоволствие от жълтите вестници. Известна е силната му привързаност към 11-годишната дъщеря Калина. На екрана на компютъра му има уолпейпър как двамата се возят на лифт в Банско. Това е истински важният човек в живота ми - признава Цветков. - Съпругата ми също беше една голяма любов, но с нея сме разделени отдавна и затова в момента ни свързват все по-малко неща. Калина е едно от тях. Тя е съществото, което ме изпълва с чувства.

НИКОГА НЕ ГЛЕДАМ ПРЕДАВАНИЯТА НА ЗАПИС
Милене, 17.15 ли е точният ти час?
- Малко е ранен, признавам. Но този час беше свободен - това беше офертата на Нова телевизия.
Не става ли дума за скрита цензура?
- Не бих казал. Данните показват, че бихме могли да привлечем половината от аудиторията, която се концентрира в праймтайма. Това съвсем не е за изхвърляне - и от гледната точка на новинарите, и от тази на рекламодателите. Преди години, когато разработвахме сутрешния блок, прогнозите също не бяха много добри. Сега пак влязохме, така да се каже, по средата на представлението. Сезонът беше започнал през септември, а Часът на Милен Цветков тръгна да се излъчва от ноември. Ето защо трябваше да се съобразим с ролите, които ни предложиха. Но пък времето е пред нас и аз съм сигурен, че вървим добре
Като повдигна темата за сутрешния блок, как намираш колегите и конкурентите си там?
- Едно време Бригита Чолакова в БНТ ми завеща девиз да не коментирам бивши, сегашни и бъдещи колеги и да не се интересувам от личния им живот. Не съм го забравил и затова никога не говоря за хора от гилдията.
Защо нямаш собствена вестникарска рубрика? Това, изглежда, става все по-модерно сред телевизионните водещи...
- Не е моят начин на изразяване. Преди време имаше период в живота ми, в който пишех приказки. Бях написал доста добри неща. Но все пак аз се изразявам по друг начин - чрез телевизията. Това е средството, което най ми приляга и допада. Затова използвам него. Мога, но не искам да се изразявам чрез писане.
Как разбираш дали едно предаване е станало?
- Усещам го. Макар че никога не ги гледам на запис. За мен нещата са важни вътре, по време на ефира. Концентриран съм, докато произвеждам продукта. След това не мога да го гледам отстрани. Предполагам, че дребните детайли ще ме впечатлят прекалено много и после ще мисля за тях, а не за важните неща. Искам да запазя поведението си чисто. Да съм човек, който влиза в една стая и започва разговор. И усещането за случващото се е негово, а не на останалите хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във