Банкеръ Weekly

Съдби

Любимият предприемач на Виктор Орбан

Предизборен плакат с изображенията на Виктор Орбан и Лоринц Месарош.
S 250 487341f4 879a 4bb0 838e ff22a7f62242

Стойността на ценните книжа на унгарския медиен концерн Opimus Global расте стремително. Ако през декември 2016-а цената на една акция е била около 13 евроцента, сега тя надхвърля едно евро. Рязкото поскъпване се дължи на новината, че официален собственик на компанията стана един от най-успешните бизнесмени в страната - Лоринц Месарош. Напоследък името му е гаранция за успешен бизнес - смята се, че той е доверено лице на ръководството на управляващата партия  ФИДЕС, чийто лидер е министър председателят на Унгария Виктор Орбан.

Местни журналисти и експерти смятат, че поне част от печалбите на компаниите на Месарош отиват в джоба на политика и на членове на семейството му. В отговор на въпроса каква е тайната на неговото "икономическо чудо" бизнесменът посочва три фактора, които са му позволили да натрупа внушителното си състояние: "Бог, късметът и Виктор Орбан".

Месарош е кмет на село Фелчут, където е израснал иначе роденият в град Секешфехервар премиер. В продължение на дълги години днешният мастит предприемач е инсталирал газово оборудване. Любопитно е, че през 2006-а е бил собственик на една единствена фирма с капитал от 33 хил. евро. Десет години по-късно капиталът му вече е 7.8 млн. евро. В началото на 2017-а Месарош зае петата позиция в списъка на най-богатите унгарци. Според версията на местното издание, което съставя рейтинга, състоянието му надхвърля 390 млн. евро. 

Основен източник на доходи за Месарош днес е държавният бюджет. Съратникът на Орбан е най-големият получател на държавни поръчки в страната - независимо дали става дума за строителство, или за доставка на минерална вода за държавни предприятия. През миналата година фирми, свързани с Месарош, са спечелили държавни търгове за общо 790 млн. евро (в някои случаи те са действали в рамките на консорциуми).

Първата му компания - Meszaros es Meszaros, занимаваща се първоначално с монтирането на газова апаратура, сега редовно сключва договори за реализиране на проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС. Например изграждането на мост през Дунава, който ще свърже Унгария със Словакия. Стойността на контракта е 92 млн. евро. Същата компания строи и футболен стадион в село Фелчут, в непосредствена близост до вилата на Орбан. 

Покрай строителната индустрия Лоринц Месарош активно се занимава и с медиен бизнес. Фирмата му Opimus придоби австрийския медиен концерн Mediaworks, който малко след това закри най-големия опозиционен вестник в Унгария Nepszabadsag ("Народна свобода"). Наред с това Месарош купи телевизионния канал Echo TV от друг съратник на Орбан - Габор Селеш. Но и това не е всичко - през 2016-а той стана собственик на най-голямата унгарска хотелска верига - Hunguest, на повечето къмпинги край езерото Балатон, на два ски курорта близо до австрийското градче Мурау, както и на хърватския футболен клуб "Осиек".

Фирми на Месарош притежават контролния пакет акции на унгарското дъщерно предприятие на чешката компания KralovoPolska Ria, която през 2018-а ще започне работа по разширяването на унгарската АЕЦ "Пакш", заедно с руската "Росатом" .

Империята на Лоринц процъфтява не само благодарение на държавните поръчки, но и на сътрудничеството му с многобройните държавни банки. Финансови институции като Eximbank, Granit Bank и MKB са му предоставяли кредити при изключително изгодни условия, което е позволило на бизнесмена да инвестира в редица големи предприятия с минимален риск и да реализира солидни печалби. Например неговата фирма за минерална вода Vivienviz сключва още през първата година на дейността си договор с държавната железопътна компания за 1 млн. евро. Между другото, Месарош придоби предприятието за същата сума.

Сред последните покупки на преуспелия предприемач е четвъртата по размер банка в страната - MKB.  Тя премина под контрола на държавата през 2014-а, след като бившият й собственик BayernLB инкасира големи загуби по време на икономическата криза и беше принуден да я продаде. Унгарските власти успяха да я стабилизират, да я отърват от "токсичните" активи и да я продадат на инвестиционни фондове. Те на свой ред препродадоха 45% от акциите й на Лоринц Месарош. Сега MKB е неговият най-голям кредитор, тъй като унгарското законодателство не забранява на собствениците на банки да отпускат заеми на  самите себе си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във