Банкеръ Daily

Съдби

Любимата минерална баня на княз Батенберг в Княжево тъне в разруха

Въпреки че София възниква като селище покрай минералните извори в района, днес една от емблемите на града минерална баня на княз Батенберг - тази в Княжево, е почти разрушена. Обектът от години тъне в разруха, a лековита вода остава неизползвана. Вестник "БАНКЕРЪ"  алармира за проблема още през 2012 г. -  http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/mineralnite-vodi-na-sofiia-iztichat-v-kanala

Преди две години жители на квартала се събират и решават да се намесят по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В Столична община входират предложение.

"Има възможност за използване на тези води за един рехобилитационен център. Много добра за пиене, за жлъчно-каменни, чернодробни заболявания, за високо кръвно, за еднокринни, диабет. Тези минерални води са много добре природно защитени. Отгоре има много мощен пласт от глини, които ограничават смесването на минералната вода с горните пресни, евентуално замърсени води", каза пред Нова телевизия инж. Ваня Николова, "Благоустройствени дейности и публични пространства" - Столична община.

Банята се захранва от естестествен извор. Днес намиращ се под пътната настилка на булевард "Цар Борис" III. Отделно има още един. И няколко сондажа. Четири са обособени като водоналивни кътове. Два - отдадени на фабрики за бутилиране на минерална вода. А други два се ползват за ежемесечен мониторинг - единственото задължение на общината.

"Находище "Княжево" не е предадено на Столична община за използване по закона за водите, както са други 8 находища, тъй като там има дадени концесии за бутилиране на минерална вода", заяви инж. Николова.

От Министерство на здравеопазването признават, че сградата е амортизирана и технически износена, но със средства за възстановяването й в момента не разполагат. Поради тази причина са готови да разгледат всички мотивирани предложения за разпореждане с имота. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във