Банкеръ Weekly

Съдби

Легенди за коледната елха

По това време на годината почти във всеки дом украсяват празнична новогодишна елха. Историята на тази традиция е твърде любопитна. Според някои данни първите коледни елхи са се появили в Германия през VIII век. Но хората се сетили да поставят дръвчета в домовете си и да ги украсяват девет века по-късно. А отначало било точно обратното - Коледата се отбелязвала в Германия със засаждането на млади елхи.


Първото споменаване на елхата е свързано с монаха свети Бонифаций. Той четял на друидите проповед за Рождество Христово. За да убеди идолопоклонниците, че дъбът не е свещен и неприкосновен, той отсякъл едно дърво. Докато падал, дъбът повалил всички дървета по пътя си освен една млада елха. Бонифаций обявил оцеляването й за чудо и възкликнал: Нека това дърво бъде дървото на Христа! Така елхата се превърнала в свещеното дърво на Христос, свързано с неговото раждане.


Впрочем трактовката на дървото като символ на живота е традиция, по-древна от християнството и не принадлежи на определена религия. Много преди хората да започнат да празнуват Коледа, в най-краткия декемврийски ден жителите на Древния Египет носели палмови клонки в домовете си като символ на победата на живота над смъртта. В чест на бога на земеделието римляните украсявали къщите си със зелени листа по време на зимния празник Сатурналий. Жреците друиди окичвали дъбови клонки със златни ябълки, отбелязвайки зимното слънцестоене. В средните векове вечно зеленото дърво с червени ябълки било символ на празника на Адам и Ева, който се чествал на 24 декември.


Но да се върнем в Германия. Според един немски източник още през 1561 г. били установени точни ограничения - на Рождество във всяка къща можело да се поставя само една елха. През ХVII в. коледната елха вече била разпространен атрибут на Рождество в Германия и в скандинавските страни. По онова време дръвчетата се украсявали с фигурки и цветя, изрязани от цветна хартия, ябълки, вафли, позлатени дреболии и захар. Самата традиция на украсяване на елхата е свързана с райското дърво, окичено с ябълки.


Успехът на коледната елха в протестантски страни бил още по-голям благодарение на легендата, според която Мартин Лутер пръв измислил паленето на свещи на празничното дърво. Веднъж той вървял към дома си и съчинявал поредната проповед. Блясъкът на звездите, които искрели сред върховете на елхите, го изпълнил в благоговение. За да демонстрира тази великолепна картина на семейството си, той поставил елха в най-голямата стая на дома си, закрепил свещи за клоните на дървото и ги запалил.


По-късно немските стъклари започнали да изработват кухи стъклени играчки за елха, които да заменят плодовете и другите тежки украшения.


Коледната елха дължи своята популярност в Англия на немския принц Алберт, съпруг на кралица Виктория.


През ХVII в. немските емигранти пренесли традицията на коледната елха в Америка.


Първите улични празнични дръвчета с електрически гирлянди се появили едва през 1906-а във Финландия. Век по-рано за радост на децата бил измислен Санта Клаус, роднина на Дядо Мраз и Дядо Коледа, чийто първообраз е Свети Николай. Важен етап в това превъплъщение е поемата Идването на Свети Николай, написана от Клемент Кларк Мур и публикувана преди коледните празници през 1822 година. В двадесетте четиристишия се разказва как в навечерието на Рождество един малчуган се срещнал със светията, който му донесъл подаръци. Но това вече е друга история...

Facebook logo
Бъдете с нас и във