Банкеръ Weekly

Съдби

Леденото предизвикателство крие рискове

Акцията за обливане с ледена вода Ice Bucket Challenge, станала популярна в цял свят, се превръща във все по-опасно забавление. В началото на седмицата в Шотландия бе фиксиран и първият смъртен случай. Осемнадесетгодишният Камерън Ланкастър се залял с ледена вода, стоейки на около 25-метровата скала на кариерата Престън Хилс в град Инвъркитинг (любимо място за екстремните гмуркачи), но се подхлъзнал и паднал във водата от голяма височина. Британските медии съобщават, че младият човек живеел в съседен град и дошъл специално на кариерата. По думите на градския съветник Елис Маккъри местните власти обявили мястото за опасно още преди две години.


Полицията или други официални лица досега не са публикували доказателства, че смъртта на Ланкастър е пряко свързана с Ice Bucket Challenge, въпреки че обикновено участниците в акцията заснемат процеса на заливане с камера, за да публикуват клипа като доказателство в интернет. Според журналистите роднините на загиналия не искат видеозаписът с последните моменти от живота му да станет достояние на широката публика. "Камерън ще ни липсва много. Семейството ни трудно ще се примири с тази трагедия, затова в този печален за нас момент призоваваме да се спазва правото на неприкосновеност на личния ни живот", се казва в изявлението на родителите на Ланкастър. Въпреки това британските медии свързват смъртта на младежа именно с благотворителната акция, която само за няколко седмици завоюва световна популярност както сред обикновените хора, така и сред знаменитостите от света на музиката, киното и спорта.


Благотворителната акция Ice Bucket Challenge на фонда ALS Association започна в САЩ още през юли. Участниците в световния флашмоб се заливат с ледена вода и предават щафетата, като предизвикват други трима души да направят същото. Целта на акцията е да привлече вниманието на обществеността към заболяването амиотрофична латерална склероза. Тя поразява двигателните центрове на главния мозък и води до парализа. Един от най-известните хора с такава диагноза е британският астрофизик и математик Стивън Хокинг.


Веднага след като клиповете на последователите на Ice Bucket Challenge се превърнаха в интернет сензация, в YouTube започнаха да се появяват и видеозаписи на нелепи и трагични инциденти, случили се по време на обливането. Мнозина вдигат трудно тежките кофи, в резултат на което ги стоварват върху главите си или върху близките си. Други, опитвайки се да направят клиповете по-ефектни, се качват на втория етаж на жилищата си и поставят на перваза огромни кофи или пластмасови бидони с вода. Те обаче често падат и удрят участниците в акцията. Един от най-трагичните епизоди е стоварването на кофа върху главата на младеж, който пада на земята като покосен. Стоящите близо до басейни често се озовават във водата, онези, които се качват върху маси с тежките съдове с вода, губят равновесие, дори участници, които стоят на равни повърхности, нерядко се подхлъзват на късчетата лед.


Но най-въпиющият случай, свързан с Ice Bucket Challenge, е от университетското градче Кембълсвил в американския щат Кентъки. По молба на студентите служители на градската спасителна служба поставили с помощта на пожарен кран резервоар с ледена вода на височина от няколко метра. Когато акцията отивала към края си и двамата пожарникари започнали да слизат от платформата, те били поразени от електрически удар. Двамата мъже били откарани в местната болница със силни изгаряния, а лекарите преценили състоянието им като критично.


Впрочем за повечето участници във флашмоба най-трагична е загубата за банския костюм и други части от гардероба им. Хората подценяват силата на падащата вода, особено ако тя се лее от кофата на багер, както се вижда на един от клиповете.


Въпреки това с Ice Bucket Challenge е свързана поне още една смърт. Неотдавна загина един от основателите на благотворителната акция - 27-годишният Кори Грифин. Той беше близък приятел на друг инициатор на движението Пит Фрейтса, който също страда от амиотрофична латерална склероза. По трагична случайност Грифин скочил във водата от покрива на сладоледената къща Juice Guys, на остров Нантъкет, Масачузетс, но не успял да изплува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във