Банкеръ Weekly

Съдби

ЛЕДЕНАТА ГРАФИНЯ МАРГИТ ПИШЕ ПО ЧЕТИРИ РОМАНА ГОДИШНО

Местният елит я смята за графоманка, но 84-годишната Маргит Сандемо не дава пет пари за това. И всяка година публикува по четири романа - за радост на милиони читатели.
Сигурно щеше да е интересно, ако Маргит живееше в онази Скандинавия, която описва в своите книги - северна страна на замръзнали езера и романтични долини, на страховити гори и средновековни замъци, на бунтовни конници и всевъзможни чудаци. В действителност Маргит живее с дъщеря си и с един ужасно смрадлив стар пес, както се изразява самата тя. Биографията й в много отношения е не по-малко колоритна от романите й. Достатъчно е да кажем, че писателката е потомка на истински крале и кралици, а майка й е била графиня, омъжена за обикновен земеделец.
Маргит е родена в Норвегия, но съдбата й често я свързва с Швеция. Въпреки преклонната си възраст тя всяка година се спуска с лодка по буйните планински реки на Исландия. Казва, че си има ангел-хранител, който й се явявал много пъти. Не съм медиум, но мога да виждам и хората от другите измерения - обяснява Маргит. - Често виждам духове и джуджета. Веднъж, когато имала гости, в стаята се появили половин дузина джуджета, наобиколили една от гостенките и й казали: Никога не забравяй, че тази земя не е само твоя! Тя е и наша и затова те предупреждаваме да не й посягаш! Почти всички присъстващи, включително и двете кучетата, също видели неканените гости.
Малко е да се каже, че Маргит е плодовита авторка. Само поредицата й Сага за ледените хора наброява 47 тома. Всички те описват историята на един планински род, чийто основател продал душата си на дявола, та той и семето му били прокълнати за вечни времена. Действието на този литературен сериал се развива в продължение на четири столетия! Идеята за сагата й идва в една шведска църква, в която били изобразени дявол и жена.
Досега в Скандинавия са продадени близо 40 млн. екземпляра от книгите й. Напоследък все по-често ги превеждат и извън полуострова. Списъкът на творбите й включва цели 172 романа! Произвежда ги по четири на година на старата си пишеща машина, а веднъж успяла да напише седем романа!
Завършва първата си книга на 40-годишна възраст. Преди това е била театрална актриса, художничка и скулпторка. Когато прочита романа, издател от Осло я съветва да го печата с продължения като вестникарски подлистник. Съветът не я възторгва особено, но все пак го приема. И в резултат на това е затрупана с читателски писма. Пишеха ми всякакви хора, много от тях с правописни грешки, но пък от сърце. Пред мен се разкри един нов свят - светът на хората такива, каквито са, разказва писателката. Отговаря на всички писма, без изключение. Не, не се страхува, че идеите й ще се изчерпят. По-скоро я тревожи фактът, че няма как да ги осъществи всичките.
Да си го кажем без осукване. За разлика от дядо й по бащина линия, норвежкия прозаик, драматург и поет Бьорнстерне Бьорнсон, Маргит никога няма да получи Нобеловата награда за литература. Тя е по-скоро скандинавският аналог на Барбара Картланд. Разликата е, че в писанията на Маргит има повече магии и фантастични твари. А също така секс. Когато започнах да пиша сагата, издателят ми каза, че в нея липсва сексът - изтъква тя с дяволит пламък в очите. - Докато пишех първия том, се изчервявах от срам. Но когато стигнах до двайсет и петия, се наложи да ме цензурират. Съкратиха ми цели две страници.
В Скандинавия споменаването на Маргит Сандемо предизвиква алергични реакции и дразни литературния снобизъм. Някои библиотеки дори отказват да излагат книгите й (за да не ги откраднат почитателите ми, обяснява авторката). Критиците също не са никак благосклонни към нея, на което тя пък отговаря: Хич не ми пука!.
Нейната лична съдба сама по себе си е безценен материал за роман. Както се каза, майка й е от шведско графско семейство. Роднините й я гледат накриво, че се свързва с Андерс, бъдещия баща на Маргит. Но макар и фермер, Андерс също е от сой - той е извънбрачен син на нобелиста Бьорнсон. Родителят на Маргит е зловеща фигура. Тормози и бие петте си деца. Беше безогледен. В неговия свят съществуваше само собствената му персона, отбелязва писателката.
Още от детството си Маргит е заклета читателка. Не е навършила и осем години, когато вече е изчела всички пиеси на Шекспир. Най й харесват убийствата и труповете. Когато родителите й се развеждат, майка й разпраща децата при различни роднини.
Маргит е изнасилвана двукратно - първия път на седем, втория - на единайсет години. На третия път тя хваща първия попаднал й камък и халосва изнасилвача. Беше пътуващ търговец, от тия, дето обикалят къщите с надежда да продадат някоя дреболия. Носеше стоката си в голям кош. Мозъкът и кръвта му се разляха по него. После завлича трупа до някакъв ров. Така и не разбира дали е бил открит. Дълги десетилетия се терзае от страшната тайна. За първи път проговаря за нея в интервю през 2004 година.
Лежи в психиатрия, но прекратява лечението, когато среща бъдещия си съпруг - Асбьорн. Когато го опознах, започнах да виждам всичко в розови цветове. Бяхме неразделни от първия до последния ден!, въздиша възрастната жена.
Съпружеството им продължава 54 години, до смъртта му преди девет лета. Маргит е майка на три деца, има седем внуци и пет правнучета. Тя няма никакви съмнения, че нейният ангел хранител неотстъпно бди над нея. Никога не се е отлъчвал от мене. Винаги ме е утешавал, казваше, че трябва да се успокоя, че всичко ще се нареди, че винаги мога да разчитам на него. Името му е Виргил. Той е с дълги светлоруси коси и сини очи, които пламтят от любов, разбиране и съчувствие.
Маргит ще продължи да пише все така ударно, докато завърши своя предълъг исторически роман за една шведска кралица, чиято потомка е самата тя. Не че след това ще приключи с писането. Дори хората да престанат да ме четат, ще продължа да пиша, защото това е смисълът на моя живот, заявява писателката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във