Банкеръ Weekly

Съдби

Лагард по пътя на Строс-Кан

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще трябва да застане пред парижки съд. Тя е свидетелка по наказателно дело срещу бизнесмена Бернар Тапи, обвинен във финансови машинации. Не е изключено скоро Лагард да промени процесуалния си статут и да се превърне в обвиняема. В такъв случай - дори да бъде оправдана, тя ще трябва да се раздели с длъжността шеф на МВФ. Което означава, че рискува да стане вторият след Доминик Строс-Кан представител на Франция, изгонен от поста на една от основните финансови организации в света.


Делото, по което ще бъде разпитана Лагард, засяга събития с петгодишна давност, когато беше финансов министър на своята страна. Тя е заподозряна в намеса в съдебната разправия между скандалноизвестния Бернар Тапи и банка Credit Lyonnais, която през 90-те принадлежеше на държавата. Във френските медии, с позоваване на източници от прокуратурата, се появиха предположения, че Лагард е злоупотребила със служебното си положение, разпореждайки се да се изплати компенсация в размер на 400 млн. евро на Тапи. Той беше министър в лявото правителство на Франсоа Митеран. По време на изборната кампания през 2007-а бизнесменът рязко смени политическата си ориентация и премина в лагера на десните. Подкрепата му помогна на Никола Саркози да стане президент. Към 2007-а Тапи вече имаше зад гърба си многогодишни съдебни разправии с Credit Lyonnais. Той твърдеше, че банката, която през 1990-а му е отпуснала пари за придобиване на акции на Adidas, след три години го убедила по измамнически начин да ги продаде. В резултат той загубил стотици милиони, а банката е получила голяма сума пари. Тапи настояваше за компенсация от 7 млрд. евро за понесените загуби.


Според версията на следствието, оглавявайки френското финансово министерство след победата на Саркози, Лагард се намесила в спора, въпреки възраженията на помощниците си. Твърди се, че тъкмо тя е настояла през 2008-а делото да бъде предадено на специален арбитраж, а след това е одобрила изплащането на солидната компенсация на Тапи. Обвиненията срещу Лагард се появиха във френската преса още преди пет години. Но тя през цялото време отхвърляше обвиненията в злоупотреба със служебното си положение. Нима ви приличам на приятелка на Тапи?, възкликна неотдавна Лагард на една пресконференция. Вярно, че приятелството с ексцентричния бизнесмен само по себе си е компромат за всеки уважаван френски политик. След Тапи се влачи дълъг воал от корупционни скандали. Достатъчно е да припомним, че той е от малцината представители на френския елит, който е успял да пребивава и в правителство, и в затвора. През годините на разцвета на марсилския Олимпик бизнесменът беше президент и фактически собственик на футболния клуб. Той бе признат за виновен в организирането на уговорени мачове и изпратен за половин година зад решетките.


Въпреки това нито следователите, нито медиите засега са представили доказателства, че Лагард е извлекла лична изгода от решението по делото Тапи. Впрочем активните следствени действия са едва в началото. Неотдавна полицията обискира дома на Стефан Ришар, бивш помощник на Лагард, а сега директор на France Telecom. Претърсено е и жилището на Бернар Тапи, както и това на бившия началник на президентската канцелария Клод Геан. Привличането на последния към делото може да потвърди с голяма вероятност, че скоро в него ще бъде включен и Никола Саркози. В периода 2007-2011-а Тапи се е срещал с бившия президент 11 пъти. Вестник Сънди Таймс, позовавайки се източници от прокуратурата, твърди, че е твърде вероятно помощта от финансовото министерство да е била обещана на Тапи срещу подкрепа за Саркози на изборите през 2007-а. Във всички случаи бившият президент рискува по-малко от Лагард. Той не заема никакъв сериозен пост. Най-лошото, което би могло да му се случи, е да бъде пратен зад решетките, но само при убедителни доказателства. Обратното, при наличието на убедителни подозрения Лагард е заплашена от наказание. Ако срещу нея започне наказателно дело, тя по-скоро ще трябва да подаде преждевременно оставка, както се случи с предшественика й Строс-Кан.


Любопитно е впрочем, че преди време тя бе сред най-перспективните политици в родината си. Сега мнозина французи споменават Лагард като един от най-вероятните кандидати за президентските избори през 2017-а. Друг е въпросът дали това би се променило, ако срещу нея започне наказателно дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във