Банкеръ Weekly

Съдби

КЪСМЕТЪТ НА КРАМНИК ОСТАНА В ТОАЛЕТНАТА

Някога Владимир Крамник се бе похвалил: С черните мога да загубя само от Каспаров и Ананд. С белите - от никого. Той демонстрира подобна самоувереност и в сряда след седмата партия от мача за световната титла с Веселин Топалов. Ако, както е тръгнало, Веселин така и не спечели нито една партия, събитията около този мач трябва да станат обществено достояние, а поведението на мениджъра му Данаилов - обект за разследване от етичната комисия, обяви руският гросмайстор пред журналисти.
Събитията очевидно няма да станат обществено достояние, защото в четвъртък Крамник не просто загуби от Топалов, а
загуби с белите, с които уж бе неуязвим
Руснакът се опитваше да избегне надиграването с Топалов, който е известен с агресивния си стил и предпочитанието към динамични, нестабилни позиции. С изключение на втората партия, Крамник успяваше да се предпази. Но в четвъртък късметът му най-после свърши, писа Дилън Маклейн в Ню Йорк Таймс.
Резултатът в мача стана 4:4 преди петъчния почивен ден, а онези, които споделяха съмненията на Силвио Данаилов за нечестна игра от страна на противника, откриха поредното потвърждение в рязката промяна у Крамник. След бързите си и уверени ходове в първите партии сега изведнъж руснакът започна да обмисля всяко свое действие близо два пъти по-дълго от Топалов. И намали рязко посещенията си в тоалетната.
Като цяло обаче непредубедените експерти не са склонни да подкрепят нито едната, нито другата страна. Не вярвам Крамник да е правел нещо в тоалетната си,
освен да дразни своя противник
- коментира американецът Ричард Питърсън. - Психологически игрички. Руснаците винаги са го правели. Същевременно и сегашното поведение на Крамник, който се опита да се изкара невинна жертва на подли и аморални машинации, не печели особена симпатия освен у придворните специалисти от руската шахматна федерация. Гари Каспаров, смятан за най-великия играч на ХХ век, писа, че успехите на Крамник в първите партии му се струват по-скоро резултат на неуверената игра на Топалов, отколкото на някакви гениални, подсказани от компютър ходове на руснака. Бившият шампион обаче напомни, че самият Крамник дълги години игра несъвсем морални игри, като първо отказваше да му даде реванш, а след това - и да участва в обединителен мач на ФИДЕ. Каспаров потърси аналогия между сегашните събития и собствения си първи мач срещу Карпов, в който губеше 0:5, но след като навакса до 3:5, съветските шахматни ръководители, които винаги са имали огромно влияние във ФИДЕ, не посмяха да рискуват и да ми дадат шанс да спечеля още една партия. Приемник на съветската федерация, която Каспаров нарича
банда жадни за власт негодяи,
е Руската шахматна федерация. Онзи ден тя прати до ФИДЕ протестно писмо срещу заключената тоалетна на Крамник. Едва ли е изненада, че основните глаголи в него бяха настояваме и изискваме. Последното оплакване от руска страна бе от решението на Топалов да дава отделни пресконференции от своя опонент. Най-вероятно обаче това решение е било предизвикано от навика на Крамник демонстративно да въздиша, да цъка с език и да мърмори, докато говори съперникът му. Във форума на руското списание 64 Игор Елисеев писа: За 6 години Крамник не направи нищо за обединението, а само паразитираше в обстановката на хаос и беззаконие в шаха. Опитите сега този човек да се представи като благороден рицар са просто нелепи.
Дали Силвио Данаилов е бил прав да се опълчи на тоалетните похождения на Крамник, е въпрос, който предизвиква ожесточени спорове. Според Свидлер и Бареев, придворните гросмайстори на руската федерация, постъпката му е нанесла огромни вреди на шахмата като цяло. Каспаров обаче твърди, че тя е
засилила неимоверно интереса към мача
на Запад, който преди това бе съвсем скромен. Шахматът е в заглавията тази седмица благодарение на българския шампион Веселин Топалов, коментира и Хари Пиърсън в английския Гардиън. Според него сегашният скандал е просто поредната пикантна глава от и без това скандалната история на мачовете за световната титла. Пиърсън напомня за мача Корчной - Петросян, когато двамата се обвиняваха взаимно, че нарочно се ритали под масата. В мача си с Карпов, Корчной надмина себе си, като настоя креслото на опонента му да се снима на рентген, а после обяви, че с вкуса на киселото мляко, което получавал Карпов в паузите, от щаба му подсказвали верните ходове. Карпов пък се оплака, че странните очила на съперника предизвиквали у него съмнително главоболие. Накрая и двамата наеха хипнотизатори, които да гледат втренчено съперника им. На такъв фон драмата на Крамник с личната му тоалетна изглежда просто дребна подробност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във