Банкеръ Weekly

Съдби

Къщи с история

Смъртта на прочутите хора често се придружава от разпродажба на имуществото, което им е принадлежало. Богати фенове и колекционери са готови да купят практически всичко, което има някакво отношение към легендарните личности - дрехи, музикални инструменти, предмети на изкуството и какво ли още не. Къщите на звездите, разбира се, също са в списъка.
Безусловен лидер по брой на предложенията за продажба такива жилища са САЩ. И това е обяснимо, защото почти всички чуждестранни знаменитости от киното и шоубизнеса си купуват имот и в Щатите. Пазарът на недвижимите имоти в страната е прозрачен и информацията за продажба на по-специалните обекти бързо попада в медиите. И макар че тези данни предизвикват голям интерес, далеч не всички жилища, принадлежали на знаменитости, се разграбват като топъл хляб.
Например къщата, в която на 25 юни 2009-а почина кралят на попмузиката Майкъл Джаксън, вече цяла година не може да си намери нов собственик. Имението в района Холмбли Хилз на Лос Анджелис се появи на пазара през август миналата година и струваше почти 29 млн. долара. Предположенията бяха, че за придобиването на имота ще се разгърне истинска битка, но това така и не се случи. Нещо повече, заради липса на купувачи през декември собственикът на обекта бе принуден да намали стойността му с 5.5 млн. долара. А имотът заслужава внимание - триетажната сграда в стила на френските замъци е построена през 2002-ра. Тя разполага със 7 спални, 13 бани, два хола, две трапезарии, кухня, библиотека, няколко кабинета и студиа, изба и гараж за 7 автомобила. В прилежащия участък има басейн, спа и къща за гости. Общата площ на основната сграда е 1600 кв. метра. Струва си да се отбележи, че имотът не е принадлежал пряко на Джексън, който го взел под наем.
Нюйоркското жилище, в което през януари 2008-а беше открит мъртъв актьорът Хийт Леджър, също не може да си намери нов стопанин. Няколко месеца след трагичното събитие собственикът му реши да го даде под наем срещу 26 хил. долара месечно (самият актьор плащаше 4 хил. долара по-малко). В края на същата година, след като разбра, че няма да намери бързо наемател, притежателят на имота оттегли офертата и реши да реконструира цялата сграда. През ноември 2010-а обектът отново се появи на пазара, но този път с предложение за продажба срещу 5 млн. долара. В апартаментите има три спални, няколко бани, кабинет, перално помещение, просторна кухня и камини. Въпреки предприетите мерки сградата все още чака нов собственик.
Някои имоти обаче се купуват почти веднага след като се появят на пазара. Например имението на починалата на 23 март тази година актриса Елизабет Тейлър беше предложен за продажба в средата на май за 8.6 млн. долара. И още в началото на юли имотът бе придобит от пожелал аномимност купувач (според някои данни става дума за бизнесмена Роки Малхотра). Двуетажната сграда, построена през 60-те години на ХХ в., е разположен в престижния район на Лос Анджелис - Бел Еър. Имотът е разположен върху 650 кв. м и разполага с пет спални, няколко бани, хол, трапезария и стая за прислугата. Към него има още басейн със спа, гараж и градина.
Бързо се намери нов собственик и на имота, в който през 1962-а беше намерена мъртва Мерилин Монро. Къщата в престижната част на Лос Анджелис - Брентууд, беше оферирана за продажба през юли 2010-а и само след два месеца беше придобита от неназован купувач, при това на цена, по-висока от заявената (3.85 млн. долара). Самата Монро беше купила имота малко преди да умре за 90 хил. долара. След смъртта на актрисата обектът смени над десет собственици. Някои обясняват това с особената мистична аура на къщата, построена в испански колониален стил през 1929-а.
Не се задържа дълго на пазара и имението, в което е живял американският певец и актьор Франк Синатра. През септември 2010-а то беше предложено за първи път за продажба срещу 22.5 млн. долара. Три месеца по-късно къщата в района Бел Еър стана собственост на президента на кинокомпанията Paramount Pictures, Бред Грей, който успя да се пребори за смъкване на цената с 4 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във