Банкеръ Daily

Съдби

Куполът на Пантеона в Рим е най-големият в света от неармиран бетон

Пантеонът (на италиански: Pantheon) е най-старият запазен древноримски храм в Рим, посветен на всички богове. Понастоящем е католически храм, посветен на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda). Пантеонът е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни и един от символите на италианската столица.

Пантеонът е построен през 118-126 г.сл. Хр. по време на управлението на император Адриан, управлявал от 117 г. да 138 година. Той е един от т.нар. "Петима добри императори" от Нерво-Антониновата династия. Неговото твърдо и хуманно управление е значимо за Римската държава, както поради мира и окончателния отказ от завоевателна външна политика, така и заради продължаващият икономически подем на градовете в империята. Адриан притежавал изключително образование и култура, бил известен като пътешественик и строител, а също така той бил изявен поклонник и ценител на изкуствата.

Предполага се, че строителните работи са се ръководели от архитекта Аполидор Дамаски.

Римският Пантеон е издигнат като храм на деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древния Рим.

На 13 май 609 г. византийският император Фока подарява храма на папа Бонифации ІV и езическият храм е осветен като християнска църква, посветена на Богородица и християнските мъченици (Santa Maria ad Martires). Денят 13 май започва да се отбелязва като празник на вси светии. В средата на VIII век папа Григорий III освещава на 1 ноември в чест на вси светии едно от капелите на катедралата Свети Петър и премества празнуването на деня на вси светии на 1 ноември.

От епохата на Ренесанса насетне в Пантеона започват да погребват видни личности. Днес Римският пантеон все още се използва като църква, като в него редовно се провеждат религиозни меси при специални празници.

Пантеонът е ротонда (кръгла църква) с правоъгълен портик на север. Най-известната в света ротонда е църквата Възкресение Христово над предполагаемия Божи гроб в Йерусалим, а в България е ротондата Свети Георги в центъра на София (зад Президентството).

Сградата е дълга 84 м, широка е 58 м, а максималната й височина е 58 метра. Куполът на Пантеона в продължение на векове е най-големият в света, а и до днес остава най-големият купол в света от неармиран бетон. Неговият вътрешен диаметър на височина и ширина е еднакъв - 43.3 м, т.е. вътре в него може да се вмести сфера с такива размери. За облекчаване на тежестта на купола, дебелината на стените намалява във височина - от 6.4 м при основата до 1.2 м в горната част.

На върха на купола има кръгъл отвор с диаметър 8.92 м, наречен "окулус", популярен и като "Окото на Пантеона". Освен че служи за намаляване на тежестта на купола, заедно с вратата се използва за осветление и вентилация на сградата. Пропадащата през отвора вода по време на дъжд се отвежда от изградена под пода дренажна система.

В абсидата на главния олтар се намира копие на византийска икона на Богородица, оригиналът на която понастоящем се пази във Ватикана.

В Пантеона се намират гробниците на италианските крале Виктор Емануил ІІ и на неговия син Умберто І, и на кралица Маргарита Савойска. В храма са погребани също художника Рафаело, архитекта Балдасаре Перуци и музиканта Арканжело Корели (цигулар и композитор, основоположник на италианската цигулкова школа).

Обелискът на Пиаца дела Ротонда

На площад "Ротонда" пред Пантеона има фонтан сред който се издига обелиск от червен гранит на фараон Рамзес ІІ от VІІІ в. пр.н.е. Обелискът е висок 6.34 м, и заедно с фонтана и постамента достига височина 14.52 метра. Първоначално обелиска се е намирал в Хелиополис в Египет, откъдето при управлението на император Домициан е пренесен и поставен пред храма на Изида и Серапис на Марсово поле. До 1373 г. обелискът се намира на площад Сан Макуто, но през 1711 г. по нареждане на папа Климент XI е поставен пред Пантеона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във