Банкеръ Daily

Съдби

Купиха "рая на земята" за 18 млн. евро

Малкият испански остров Еспалмадор, който туристическите брошури по правило описват като "рая на земята", бе купен от семейство от Люксембург за 18 млн. евро. Новите собственици казват, че той ще бъде за "лично ползване". Последното уточнение е особено важно, защото въпреки че и преди беше частна собственост, островът беше достъпен за туристи, които се изтягаха на златния му пясък и се къпеха в кристалните води на Балеарско море, изучаваха местните заливи и се възстановяваха в лечебната кал. Според някои сведения, когато принц Уилям ухажвал Кейт Мидълтън, я поканил именно на това прелестно кътче земя - по-близо до красотата и по-далеч от очите на хората.

Еспалмадор е част от Балеарските острови и се намира в непосредствена близост до очарователните Елвиса и Форментера, до които може да се стигне пеша при отлив. В същото време е част от огромния природен парк Лас Салинас, състоящ се от солници и езера. До неотдавна това чудесно място бе собственост на каталунския архитект Норман Синамонд и сестра му Рози. По данни на британските медии предците им са го придобили през 1932 г. за сума, чийто днешен еквивалент е едва 252 евро.

През 2015-а братът и сестрата го обявиха за продажба за 24 млн. евро. Отначало се предполагаше, че Еспалмадор ще бъде придобит от властите на съседния Фронтера, но цената се оказа непосилна за тях. Заедно със земята собствеността включва имение с 13 спални, параклис и наблюдателна кула. Островът се разпростира на 3 км дължина и 800 м ширина, и, както обясняват от местната агенция за недвижими имоти Vladi, "има невероятно местоположение, с каквото могат да се похвалят малцина други частни острови от подобен калибър".

Вестник Guardian цитира думите на политика Силвия Тур, според която повечето жители на Форментера биха предпочели местните власти да се договорят за използването на бюджетни средства за покупката на Еспалмадор, така че да е достъпен за всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във