Банкеръ Weekly

Съдби

Кулата Скай Тауър се извисява на 328 м над Окланд

Най-високата постройка в Нова Зеландия - кулата Скай Тауър (328 м), е построена в Окланд за две години и половина. Официално тя е открита през март 1997 година.

Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, състояща се от два големи и множество по-малки острови. Тя е парламентарна демокрация и е част от Общността на нациите. Нова Зеландия днес е независима държава в рамките на Общността на нациите. Макар че по конституция държавен глава е английската кралица, тя не играе активна роля в управлението на Нова Зеландия. Страната, наред с Австралия, е една от най-развитите държави в света, докато останалите държани от Океания се включват в групата на развиващите се.

Окланд (на английски: Auckland City; на маорски: T?maki Makau Rau или ?karana) е най-големият град в Нова Зеландия. Разположен е на западния бряг на тихоокеанския залив Хаураки на Северния остров. Населението му е 404 658 жители, а на агломерацията Голям Окланд (Auckland metropolitan area или Greater Auckland) - около 1.33 млн. души (2007 г.).

Наполовина типичен град, наполовина морски, Окланд е космополитен град, обграден от очарователен воден свят, осеян с повече от 50 острова. Само за половин час може да се достигне до почти всякакви места, да се плава към някой от островите, да се отиде на поход през тропическа джунгла или на пикник на върха на вулкан, да се дегустира вино в някоя от винарните или да се броди по пустия океански плаж, засипан с черен пясък. Мултикултурен характер - различните култури придават своя привкус на стила на живот в града и засилват интереса към него. В резултат кулинарното изкуство, наречено "Тихоокеански венец" и съчетаващо азиатски и тихоокеански отличителни черти, е доведено до съвършенство.

На езика на маорите град Окланд се нарича "Тамаки-Макау-Рау" - "девицата със стоте обожатели". Градът си е спечелил това име, тъй като районът, в който е разположен, е бил желан от много племена. От градски развлечения към слънцето на островите - съвременна градска среда, където всеки живее на не повече от половин час път до прекрасни плажове, пътеки за туристически поход и до дузина пленителни острови за отдих. Представата за града се допълва от слънчевия климат, ритъма на полинезийската култура за фон, както и страстта за превъзходна храна, вино и пазаруване. Това характерно за града съчетание е допринесло за начин на живот, който е един от най-добрите в света. Природните дадености на Окланд го правят мечтана дестинация за всякакви хора, от гледащите да минат по-евтино туристи с раници на гърба до собствениците на яхти, за които парите не са проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във