Банкеръ Weekly

Съдби

КЪДЕ СА НОВИНИТЕ В НОВИНИТЕ НА TV2?

Четвъртата национална телевизия в България - TV2, започна в началото на седмицата да излъчва новини. Под слогана Спектакълът на живота зрителите видяха емисия, която говори много и не казва, кажи-речи, нищо. В желанието си да са различни и атрактивни от медията са взаимствали стила на румънската телевизия ProTV. Наложеният модел акцентира върху човешките истории и връзката с обикновените хора.
Централната новинарска емисия тръгна със сексуално насилие над малко дете, което за продуцентите може би е начин да грабнеш българската публика. Според тях най-важното в държавата на 20 октомври (когато започнаха новините) е било, че децата ни се хранят нездравословно, че има ограбени семейства в столичен квартал, как се минират зелки срещу крадци и как полицаите не могат да сглобят едно изречение на английски език. Разбрахме още, че ремонтите в София предизвикват задръствания и как се правят артистични туршии във формата на Дядо Коледа. Едва в късната емисия от 21.30 ч. най-накрая бяха отразени смъртта на началника на кабинета на ДПС Ахмед Емин и повдигнатите обвинения срещу Румен Петков и братя Галеви. Заслуга на румънците от ProTV, които бяха консултанти по създаването на емисията, бяха динамиката при поднасянето на новините, раздвиженият монтаж на кадрите и изписването на част от текста върху самата картина. Само че хубавата опаковка трудно може да компенсира липсата на съдържание. Причината румънци да съветват TV2 е успехът на северната ни съседка на Pro TV. Тя е най-успешният продукт в медийната корпорация Central Еuropean Еnterprises (СME), която през лятото купи TV2 и спортния канал Ринг. Големият пазарен дял в Румъния, изглежда, кара инвеститорите да мислят, че подобен стил ще се хареса и в България.
Всъщност новинарската емисия се връзва изцяло с профила на TV2 като телевизия. Да вземем скандалната рекламна кампания за Шоуто на Азис, трите часа ефирно време, дадени на ексцентричния проф. Юлиян Вучков и, разбира се, провокативното руско шоу Окна. Сега, с новините, програмната схема изглежда завършена. Интересното е, че зад този продукт стоят опитни кадри. В екипа на Новините са Валери Маринов, който от международен редактор в bTV стана главен редактор на новините в TV2, продуцентът Диана Дончева и техническият директор на Добромир Ангелов също дойдоха от BTV. Лицето на централната емисия Валентина Войкова има опит като водещ и журналист в БНТ и ББТ, а водещата на късната емисия - Лиляна Боянова, която веднъж замести Георги Любенов в предаването Параграф БГ, е била в ББТ и ТВ7.
Похвално в цялата история е, че Новините на TV2 се опитват да избягат от традиционния модел у нас, който е силно обвързан с политиката и силните на деня. Но смесването между лична драма и жълто предаване идва малко в повече поне на част от аудиторията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във