Банкеръ Weekly

Съдби

Къде получават най-високи заплати

Всяка година през май Deutsche Bank публикува годишния си отчет Mapping the world's prices, в който са отбелязани цените на стоките и услугите в най-големите и влиятелни градове в света. Наред с това експертите изчисляват средната месечна заплата, която след приспадането на данъците е важен показател при определяне на благосъстоянието на всеки от тях.  

Швейцарският Цюрих е лидер в своеобразната класация на най-високите средни месечни възнаграждения в света - 5764 долара. Градът е най-големият финансов център на страната, в който са разположени централните офиси на редица застрахователни компании и банки, включително и на UBS и Credit Suisse, на Швейцарската фондова борса и една от щабквартирите на Централната банка на Швейцария. Наред с това Цюрих е значимо научно средище, в което има университет и висше техническо училище. 

Световният туристически център Сан-Франциско е известен със своите летни студени мъгли, стръмни хълмове и съчетанието на викторианска и съвременна архитектура. Както и със средната месечна заплата от 4974 долара. Сред останалите забележителности са висящият мост "Златната врата", остров Алкатрас, градската система от кабелни трамваи, кулата Койт и Чайнатаун. 

Най-големият американски град - Ню Йорк, е важен световен финансов, политически, икономически и културен център, чиито жители са радват на средно месечно възнаграждение от 4115 долара. В него са избрали да настанят централните си офиси финансови организации като Citigroup, J.P. Morgan Chase & Co., American International Group, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Merrill Lynch и други. Ню Йорк е домакин и на щабквартирите на големи корпорации като Verizon Communications, Pfizer, Alcoa, News Corp. и Colgate - Palmolive. В града се намират още Нюйоркската фондова борса, NASDAQ, Американската фондова борса, Нюйоркската стокова борса и Нюйоркската търговска палата.

Сидни е най-големият и най-стар град в Австралия, където средната заплата е 3914 долара. Най-важните му стопански сектори, ако се съди по броя на заетите в тях работници, са услугите, търговията, производството и здравеопазването. Икономиката на Сидни представлява 25 на сто от цялата австралийска икономика. В града са разположени Австралийската борса за ценни книжа, Централната банка, както и офисите на 90 търговски банки и на над половината големи австралийски компании. В Сидни се намират и регионалните подразделения на около 500 международни фирми.  

Столицата на щата Масачузетс - Бостън, е един от най-богатите градове в САЩ. Водещите сектори в неговата икономика са финансовият, банковият и застрахователният. Неслучайно в града са разположени централите на Fidelity Investments, Sovereign Bank и State Street Corporation, а средното месечно трудово възнаграждение е 3740 долара. Бостън е и един от най-големите американски центрове за издателска дейност, където се намират Houghton Mifflin Harcourt, Bedford-St. Martin’s и Beacon Press.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във