Банкеръ Weekly

Съдби

Кучите синове на президента Дутерте

S 250 0b2a959e 1e02 44de 908d 8b80d97268ca

Седемдесет и три годишният филипински президент Родриго Дутерте си спомни по време на речта си миналия петък библейската история за сътворението на света, чудейки се защо Бог е създал Адам и Ева, за да се поддадат на изкушението, което впоследствие ще унищожи чистотата им. "Кой е този глупав Бог? Този кучи син наистина е глупав", установи Дутерте. Наред с това разкритикува християнската концепция за първородния грях. "Още не си се родил, но вече си грешник? Що за религия е това? Не мога да я приема", каза филипинският лидер.

Това предизвика острата реакция на филипинския католически епископ Артуро Бастес. "Тирадата му срещу Бог и Библията за пореден път показа, че той е морален урод и психопат, който не бива да е президент на нашата цивилизована и християнска държава", цитира Асошиейтед прес думите на Бастес.

За лидера на КНДР

През август 2017-а Родриго Дутерте нарече кучи син лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, говорейки за ядрените опити, които извършва страната му. "Този глупак си играе с опасни играчки. С това закръглено лице, което изглежда доброжелателно. Ако направи грешка, Далечният изток ще се превърне в пустиня. Тази ядрена война трябва да бъде прекратена", заяви той.

Но през април 2018-а се оказа, че Дутерте вече е променил мнението си за севернокорееца. След като Ким Чен Ун обеща да сътрудничи на Сеул за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, Дутерте го нарече свой кумир. И без да му мигне окото, се обърна към Ким Чен Ун с думите: "Възхищавам се от Вас."

За търговците на наркотици

След идването на Дутерте на власт през 2016-а във Филипините започна кампания срещу наркотърговията. В нейните рамки полицаите ликвидираха без съд и присъда най-малко 4 хил. души, заподозрени в продажба или употреба на забранени вещества, се твърди в отчета на правозащитната организация Human Rights Watch. Други около 8 хил. наркомани и търговци на наркотици бяха убити от въоръжени хора, без каквито и да било опознавателни знаци.

"Ако все още употребявате наркотици, ще ви убия. Не го приемайте като шега. Не се опитвам да ви разсмея. Кучи синове, аз наистина ще ви убия", коментира ситуацията Дутерте.

За Евросъюза

Кампанията срещу наркотиците във Филипините бе разкритикувана от Европейския съюз. В началото на пролетта на 2017-а общността излезе с резолюция, в която осъди екзекуции без съд и призова местните власти към сдържаност. Не е трудно да се предположи, че в отговор Дутерте определи европейските си опоненти като кучи синове. Освен това бе възмутен от препоръката на ЕС да съсредоточи кампанията за борба с наркотиците върху рехабилитацията на наркоманите. Според филипинския президент програмите за възстановяване на зависимите са "идиотски".

За Барак Обама

През септември 2016-а Дутерте нарече кучи син Барак Обама, който по онова време бе държавен глава на САЩ. Той направи изявлението си, след като разбра, че Обама може да повдигне въпроса за ситуацията с правата на човека във Филипините на предстоящия форум на АСЕАН в Лаос.

"Аз съм президент на суверенна страна, ние отдавна вече не сме колония. Аз нямам други господари  освен филипинския народ. Трябва да проявявате уважение. Ще те прокълна на този форум, кучи сине", формулира намеренията си Дутерте.

В резултат администрацията на Обама отмени срещата с него. Самият американски президент, пред когото журналисти цитирали думите на Дутерте, го определил с усмивка като ярък човек. По-късно лидерът на Филипините се извини, обяснявайки , че думите му не били нападка лично срещу Обама.

Президентът обеща да не сквернослови

Още през октомври 2016-а филипинецът оповести, че е обещал на Бог да спре да ругае. По думите му той успял да общува с него в самолета, когато се връщал в Давао от Япония. Когато всички пътници заспали, президентът чул глас. Онзи, който нарекъл себе си Господ, го предупредил, че ако не престане да сквернослови, самолетът ще падне. Затова му обещал тържествено да не използва неприлични думи. По време на изказванията си в Давао Родриго Дутерте подчерта, че за него обещанията пред Бог са равносилни на обещанията му към филипинския народ.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във