Банкеръ Weekly

Съдби

КУЧЕТАТА НА ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА

Сред представителите на властта е модерно да имат кучета. Те, разбира се, не влияят на провежданата от собствениците им политика, но изпълняват друга, не по-малко важна функция - да им създават положителен образ. Когато виждат как президентът разхожда своя четириног любимец, как се търкалят двамата по тревата или как се грижи за него, ако не, дай Боже, се разболее, хората разбират, че и на най-могъщите в света нищо човешко не им е чуждо.
Някои държавни глави предпочитат големите ловджийски породи, други напротив - харесват малките, декоративни. А има и такива, които предпочитат кучета роботи. Струва си да си припомним някои от домашните любимци на политическите лидери, още повече че сме в началото на новата 2006-а, която според китайския календар е Годината на кучето.
Политическият нюх на лабрадора на Путин
Всички в Русия знаят, че президентът Владимир Путин има лабрадор на име Кони, който почти винаги го придружава при задграничните му срещи с първите политически ръководители на други страни. В семейство Путини обаче има и други кучета. Ако лабрадорът се води на Путин, то женската половина от семейството си има два пудела - Тося и нейният син Родео. Те се разбират прекрасно с Кони и често си играят с нея, стига тя да не е заета с важни държавни дела. Впрочем разпръснатото по градове и държави потомство на Кони има представители и в дома на австрийския президент Томас Клестил. На 7 декември 2003-а Кони роди осем кученца. Две от тях Владимир Путин подари на австрийския държавен глава. А през декември 2005-а Кони стана баба.
Кинокариерата на териера на Буш
Спешно заседание в Овалния кабинет на Белия дом. Темата на деня: поведението на две персони Барни и Мис Бизли, които са част от най-близкото обкръжение на американския президент на САЩ. Трябва да живеете мирно и задружно, чете им нравоучение Джордж Буш.
Това е фрагмент от филм, който се намира в официалния сайт на администрацията на Буш. Събитията в него са реални, персонажите - също. Роденият през 2000 г. шотландски териер Барни е любимецът на президента. В продължение на няколко години той беше единственото куче в президентското семейство. Неотдавна обаче на държавния глава му хрумна да си вземе още едно. С появата на териера Мис Бизли се разгърна истинска война между нея и Барни за вниманието на стопанина им.
Подобни филми с териера Барни в главната роля се снимат вече четвърта поредна година. Децата го обожават. На него е посветен и цял раздел в ИНТЕРНЕТ сайта на Белия дом. Там е изложена биографията на Барни и снимките му с първия човек в държавата. Както и кореспонденцията на териера с американски ученици. Шегобийците твърдят, че не е далеч денят, когато Джордж Буш ще го назначи на някоя важна длъжност в администрацията. Та нали Барни отговаря на основното изискване на Буш - той се отнася към стопанина си с кучешка вярност.
Рекламните изяви на териера на Шрьодер
Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер също обича кучетата. В дома му в Хановер живее бордертериер на име Холи. Кучето е толкова прочуто в страната, че дори след оттеглянето на собственика му от голямата политика продължава да се радва на популярност. Сега Холи се опитва да изгради кариера на фотомодел с великолепната си и гъста рижа козина, изразителните си кафяви очи, мощни лапи и здрава опашка. През миналата година голям портрет на Холи украси първите колони на популярния вестник Билд, а както е известно, далеч не всеки начинаещ модел е удостояван с такава чест. Днес същата муцуна може да се види върху серия популярни аксесоари за кучета, създадена от съпругата на бившия канцлер - Дорис. Съзнавайки известността, с която кучето се ползва сред германците, Дорис реши да постави изображението му върху цялата продукция - от нашийниците до шампоаните за четириноги.
Моцарт на служба на Нейно величество
Членовете на британското кралско семейство са сред най-страстните почитатели на кучешкото племе. Когато принц Чарлз отива на лов за лисици, го придружава цяла свита английски фоксхаунди. В интерес на истината англичаните не обичат твърде много тези кучета и най-вече онези, които са противници на кралските забавления. Затова пък жителите на Великобритания с любопитство следят живота на лабрадора Моцарт, който е любимец на Елизабет Втора. Моцарт придружава кралицата по време на разходките из парковете на провинциалните й владения. На него е разрешено дори да присъства на кралските мероприятия. В дворцовите покои живеят и много малки късолапести кученца от породата корги, които също привличат вниманието на британците. За да удовлетвори този интерес, пресслужбата на Бъкингамския дворец периодично информира за тяхното състояние и за начина им на живот. Известно е например, че с храненето на тези дворцови любимци се занимава изключително Нейно величество. Кралицата смесва лично съставките в храната им, а те търпеливо чакат сигнала на стопанката си, за да се доближат до трапезата.
Желязната хватка на кучето на Коидзуми
Японският премиер Джуничиро Коидзуми предпочита кучета роботи. И това е разбираемо - в Япония ги правят толкова изкусно, че те напълно могат да заменят истинските животни. Кучетата роботи вече не само махат с опашки и лаят, но и донасят чехли, танцуват, играят футбол и дори следят за теглото на собственика си, лаейки силно, когато той качи излишни килограми. Очевидно японските политици смятат тези роботи за толкова съвършени, че въпреки традицията да се подаряват живи кучета, поднасят на най-високопоставените си приятели киберпесове. Джуничиро Коидзуми вече ощастливи с такива подаръци президентите на САЩ и Русия. Буш и Путин станаха собственици на кучета с името Aibo, произведени от компанията Sony. Трудно е да се каже с какви чувства двамата са приели тези жестове на внимание. Още повече че и двамата имат и живи кучета. Самите японци обаче категорично предпочитат механичните. Когато преди три години в магазините на Страната на изгряващото слънце се появиха първите три хиляди робота Aibo, те бяха изкупени само за 20 минути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във