Банкеръ Weekly

Съдби

Криптомилиардерът от Уолстрийт

Майкъл Новограц мечтае да завърши кариерата си на Уолстрийт като победител.
S 250 eea0cc0f 0de9 4073 a8b0 d514ad391433

В продължение на много години Майкъл Новограц е типичен представител на Уолстрийт, партньор в Goldman Sachs и управляващ мениджър на един от най-големите инвестиционни фондове в света - Fortress. През 2008-а, в навечерието на глобалната финансова криза, той успява да влезе в списъка на милиардерите на Forbes и да отпадне бързо от него заради срива на котировките на акциите, в които е вложил средствата си. 

В началото 2010-а, докато все още работи във Fortress, обръща внимание на перспективите на биткойна. Когато през 2013-а предрича взривния ръст на курса на "парите на бъдещето", повечето му колеги открито му е присмиват. Тогава биткойнът струва малко над сто долара и всички смятат, че това е неговият пик. Краят на ироничните подмятания настъпва в края на годината, когато цената на криптовалутата "излита" до хиляда долара. Пробивът е кратък, но прави силно впечатление на анализаторите.

В този период Майк Новограц започва да инвестира активно средства на Fortress в биткойни. Въпреки че през следващите две години курсът на криптовалутата расте, останалите му вложения не са толкова успешни. Загубите мотивират Новограц да напусне  Fortress и да основе собствен инвестиционен фонд и да вложи няколко процента от управляваните средства във виртуалните пари. 

Но интересите му не се ограничават с биткойните. В края на 2015-а милиардерът отива на гости в прохождаща фирма на свой приятел в Бруклин. Той очаква, че ще завари там домакина си, неговия помощник и кучето му. Посрещнали го 30-ина млади хора, "планиращи своята революция". "Макрофинансистите действат по инстинкт - разказва Новограц. - Моят инстинкт ми подсказа да купя дял в тази компания."  Но вместо това Ново, както го наричат приятелите му, решава да инвестира в Ethereum, отново след лична среща с неговия създател и идеолог Виталик Бутерин. Той влага около 500 хилядарки, в момент когато слабо известната виртуална валута струва по-малко от долар. Към средата на 2017-а курсът й подскочи до 400 долара и съответно доходите на Новограц достигнаха почти 100 млн. долара. Само през 2016-а и първата половина на 2017-а той е спечелил от биткойни общо 250 млн. долара - повече, отколкото всеки друг голям инвеститор на Уолстрийт.

По думите му с тези пари платил всички възможни данъци и си купил самолет Gulfstream G550. Почти толкова похарчил и за благотворителния проект за реформи в наказателното правосъдие. А след това... отново започнал да инвестира в криптовалути. Всяка седмица Новограц организира "криптовечеринки", на които кани около 90 известни хора от света на виртуалните валути, за да е наясно с всички промени в този сектор. Това му помага да продаде изгодно част от биткойните си  през август, когато курсът им достигна 5 хил. долара (оттогава той се е снижил с 20% до 4 хил. долара за биткойн). И най-накрая решава да открие криптовалутен хедж фонд, който ще се концентрира върху този вид инвестиции.  

Истината е, че финансистите все още не познават всички рискове около криптовалутите, което, малко или много, превръща операциите с тях скок в тъмното. Новограц споделя много от сега съществуващите опасения и тревоги. По думите му тепърва предстои да станем свидетели "на най-големия финансов балон". Предвид факта, че най-голямата криза от времената на Голямата депресия се случи преди по-малко от 10 години, а крахът на интернет компаниите преди малко повече от 15, всеки може да си представи мащабите да предстоящите сътресения.

Новограц обаче смята, че  подобно развитие на събитията не е причина да миряса. Нещо повече, за него това е поредната отлична възможност да спечели, защото крахът на този пазар е още далеч. По думите му светът се намира в "третия ининг" (понятие от бейзбола, където играта е разделена на девет ининги) на революцията, свързана с технологиите за транзакции с криптовалути. Следователно още има време за бурен ръст на виртуалните пари. За да яхне тази вълна, Майк Новограц създава най-мощния фонд, който някога се е занимавал с инвестиции във виртуалните пари. Обемът Galaxy Digital Assets ще е 500 млн. долара, 150 от които са лични средства на бизнесмена. Останалото трябва да бъде привлечено от други хедж фондове, отделни богати хора и семейни офиси. Новограц вече поканил за партньори опитни инвеститори. Предприетите усилия ще го превърнат в пионер на пазара, който самият той сравнява с Дивия Запад. Засега новите "каубои" предизвикват учудване сред традиционните финансисти - от стотиците хедж фондове на Уолстрийт само три са се съгласили да играят на този пазар. Но Новограц вече успя да засрами скептиците,  спечелвайки милиони долари, когато терминът "криптовалута" беше познат само на тесен кръг от специалисти. Затова и думите на 52-годишния бизнесмен "искам да завърша кариерата си на Уолстрийт като победител", звучат убедително.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във