Банкеръ Daily

Съдби

Крепостта "Царевец" ще бъде осветена в лилаво за Световния ден на недоносените деца

Крепостта "Царевец" ще бъде осветена във лилаво по повод Световния ден на недоносените деца, съобщиха от пресцентъра на общината. По този начин Велико Търново за поредна година ще се включи в глобалната кампания за отбелязването му. 

Множество емблематични сгради в целия свят ще бъдат осветени в лилаво в знак на съпричастност със съдбата на преждевременно родените бебета и на техните семейства. В България инициативата е на фондация "Нашите недоносени деца", в партньорство с Европейската фондация за грижа на новородените и Световния алианс срещу преждевременното раждане. 

Крепостта ще остане обагрена в лилаво 30 минути след 20.00 ч. в съботната вечер. В последните години в Старата столица се проведоха поредица от общоградски благотворителни инициативи за отделението по неонатология към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", подкрепени и от местната власт. В резултат бяха закупени съвременен ехограф, два нови кувьоза и ламинарен бокс.

Днес лекарите и персоналът на отделението ще посрещнат всички свои малки и пораснали пациенти в голямата зала на областната болница. Завеждащият отделението д-р Кина Николова ще представи информация за съвременните грижи за недоносените деца, а старшата сестра Мария Нешева ще изнесе анализ за децата родени в риск, предвиждат се и беседи с психолози. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във