Банкеръ Weekly

Съдби

Кралиците на Изтока

S 250 f0a2767b 095c 4bb2 8e30 65c48b75eda4

Според разпространената представа мюсюлманката е омотана в хиджаб жена, която дори да е привилегирована по рождение, е почти или напълно безправна. Това не е точно така, защото има дами, родени в мюсюлмански държави, които са постигнали и слава, и успех, и признание. Една от тях е Рания ал-Абдула, кралица на Йордания.

Младостта на Рания, преминава в охолство, но от дете мечтае да направи кариера и да преуспее. Родителите на момичето (баща й бил педиатър) принадлежали към състоятелната йорданска буржоазия и живеели на Западния бряг на река Йордан. След Шестдневната война, когато тези земи преминават под контрола на Израел, се наложило семейството да се премести в чужбина. Рания завършва британско училище в Кувейт, а по-късно когато семейството напуска и тази страна по политически причини, постъпва в Американския университет в Кайро и се дипломира като IT-специалист.

Именно доброто образование позволява на младата емигрантка да се запознае с бъдещия си съпруг. Двамата се срещат случайно на нейното работно място -  офисът на Citibank в Аман. Принц Абдала (сегашният крал на Йордания Абдала Втори ибн Хусейн ал-Хашими) се влюбва веднага и между запознанството и сватбата минават само няколко месеца. По-нататъшният живот на двойката показва, че любовта от пръв поглед може да бъде здрава и плодотворна. Съпрузите има двама сина и две дъщери, а образованата и активна кралица помага на мъжа си в държавните дела. Абдала Втори е поставил жена си начело на организацията за подкрепа на семействата на военните. Наред с това Рания се занимава с благотворителност и със защита на правата на жените и децата в Йордания.

Кралицата се облича по европейски и упорито се стреми поданиците от нежния пол да се чувстват свободни в избора на облекло. Абдала Втори поощрява жена си в стремежа й към европеизиране на стила на жителките на Йордания, и това едва ли е за чудене предвид факта, че майка му е англичанка. През 2003 г. списание Hello! присъди на Рания титлата "Кралица на елегантността". Тя поръчва разкошните си официални тоалети от Elie Saab, а всекидневните дрехи и коктейлните си рокли купува от Dior и Giorgio Armani. Самият Армани неведнъж е наричал публично кралицата своя муза и любима клиентка. 

В средата на 2000 г. всички лъскави списания разказаха за обувките на кралицата, украсени с диаманти и топази. Но те не са единствените скъпоценности, принадлежащи на Рания. Според местните закони тиарите и колиетата на кралицата не са част от монаршеската хазна, а нейна лична собственост. Една от най-забележителните тиари на Рания - "Арабски свитък" - е изработена от бижутерската къща Fred през 2005-а по поръчка на Абдала Втори. Върху украшението, напомнящо венец, блестят 1300 брилянта.

Рания използва активно социални мрежи, от които поданиците може да се информират за официалните мероприятия с нейно  участие, както и за важните, и интересни събития в личния й живот. Кралицата гостува често на страниците на гланцовите списания и на сайтовете, посветени на светския живот на известните личности и на представителите на монархическите семейства.

Дина ал-Джухани Абдулазиз от Саудитска Арабия е безспорно най-стилната от всички арабски принцеси. Тя облича хиджаб само за традиционни официални мероприятия или за снимки за арабски модни списания. Впрочем Дина е първият главен редактор на списание Vogue Arabia. Тя заема поста през 2016-а, но се оттегля след по-малко от година "заради непреодолими противоречия със западното ръководство на издателството". В свободното си от протоколни занимания време, живеещата между Близкия Изток, Европа и САЩ принцеса, носи относително къси поли, широки панталони, якета от тафта и експериментира с прическата си. 

За разлика от Рания, Дина не се съгласява веднага с предложението за брак на принц Султан ибн Фахд ибн Насер ибн Абдул-Азиз Ал Сауд. Двамата се запознават през 1996-а в Лондон (бъдещата принцеса е родена и израснала в семейството на икономиста, преподавател в американския университет и бивш министър на съобщенията на Саудитска Арабия - Али ал-Джухани). Женят се през 1998-а, когато бъдещата принцеса е на 23 години. Дина поръчва сватбената си рокля при моделиера Язеддин Алая, основател на модната къща Azzedine Alaïa. Съпрузите имат дъщеря и двама синове-близнаци.

В 2006-а Дина превръща модата в своя професия, като открива с финансовата подкрепа на баща си концептуалния fashion-бутик D’NA отначало в Рияд, след това в Доха, а след известно време създава и интернет магазин. За разлика от Рания, предпочитаща строгия стил на Giorgio Armani, и саудитските принцеси, които купуват колекциите на Dolce & Gabbana, Дина носи и предлага на клиентките си, модели на актуалните, а понякога и провокативни дизайнери Джейсън Ву, Ердем Моралиоглу, Мери Катранзу, Хайдер Акерман, Роксанда Илинчич. 

Принцесата посещава седмиците на модата в различни кътчета на света, за да подбере лично дрехи за бутиците си, и е сред любимите модели на уличните фотографи. Дина съчетава с безпогрешен усет неща от актуални марки Rodarte и Maison Margiela с лаконични модели на Prada и Hermès. Професионалното издание The Business of Fashion отбеляза бизнес успехите на нейно височество, като включи Дина две поредни години в т. нар. BoF 500 - класация на 500-те най-влиятелни хора в модната индустрия. Тя е и един от инициаторите за създаване на организацията Dubai Design and Fashion Council, подкрепяща млади дизайнери от Обединените Арабски Емирства и други държави от региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във