Банкеръ Daily

Съдби

Кралица Елизабет II празнува 93-ти рожден ден

Днес Елизабет II (Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) - кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия), празнува своя рожден ден. Заедно с това тя е глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Общността на нациите (Commonwealth of Nations), наричана в миналото и Британска общност, е международна организация, която включва 53 независими днес държави, които някога са били част от Британската империя (с изключение на Мозамбик и Руанда). Основната цел на Общността е да създава условия за развитие на икономическо сътрудничество между членуващите държави, както и разпространението на демокрацията и ефективното управление.

Ман (Isle of Man, на манкс Ellan Vannin) е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, закътан в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Островът държава има специфичен статус на политическа зависимост от Британската корона и формално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз. На флага на острова е изобразен символът "трискелион" (от гръцки - "трикрак"). Това е древен знак, показващ три бягащи крака, излизащи от една точка. Трискелионът е традиционен символ на Сицилия, където е наричан trinacria, на остров Ман, наричан Tree Cassyn Vannin на местния манкс, и на френската област Бретан, където се нарича Triskèle. Ингушетия „част от Руската федерация“ също има трискелион на знамето си.

Символът "трискелион" е изобразяван през VI в. пр. Хр. върху монетите на тракийското племе дерони, които са първите сечени по нашите земи монети. Счита се, че символът е използван от древните елини, които по-късно откриват остров Сицилия. Обикаляйки Сицилия по море, древните гърци го оприличават на триъгълник и го назовават така - trinacrios. По-късно трискелионът става символ на Сицилия и е елемент от флага на този остров. Доказателство за това, че трискалионът е известен в Елада символ, е неговото изобразяване върху щит от 510 г. пр.н.е.

Знакът присъства и в славянски гербове, например, на гербовете на няколко полски благородници трискелионът се състои от рогове. На герба на белоруския град Жодино е изобразен трискалион, също от рогове, върху щита на Дева Мария.

Държавен глава на остров Ман е кралица Елизабет !!. Короната се представлява на острова от лейтенант-губернатор. Въпреки че Ман не е част от Великобритания, връзките с външния свят и защитата на острова са поети като задължение от Обединеното кралство. Остров Ман не е част от ЕС, но му е разрешен свободен внос на стоки в съюза.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 година. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Двамата има четири деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

Елизабет II празнува рождения си ден два пъти в годината - веднъж в деня, в който е родена - 21 април, и втори път - "официалния" си рожден ден през юни. Тази традиция започва при Джордж II през 1748 г. и води началото си от вечния проблем с времето във Великобритания. Джордж бил роден през ноември, но решил, че времето ще е твърде студено за провеждането на ежегодния парад за рождения му ден по това време на годината и преместил честванията в деня на ежегодния пролетен военен парад, на който полковете показвали знамената си.

Тази традиция продължава и до днес. Всички британски суверени могат да имат "официален" рожден ден и тъй като истинският рожден ден на кралицата е на 21 април, тя запазила традицията да празнува през юни. По време на Парада за рождения ден на Кралицата, излъчван на живо от ВВС, Елизабет II прави преглед на войската от Household Division.

В началото на царуването й официалният рожден ден на Елизабет II беше в четвъртък, но по-късно беше променен за събота през юни, така че повече хора да могат да му се насладят.

Елизабет II управлява Обединеното кралство от 1952 г., когато умира баща й.  

След двете световни войни, които пламнаха в Европа, монархията като институция почти изчезва на Стария континент. Днес са останали десет монархии, без съществено значение за управлението на страните си, като седем от тях са в роднински връзки с кралица Елизабет.

Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, тъй като това е "изгодна и цивилизована метаморфоза". Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Пътуванията на кралица Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън кралството.

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от медиите, които следят всяка стъпка на членовете на кралското семейство. Кралица Елизабет притежава силно развито чувство за дълг и прилежност и продължава да ръководи и днес умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: "Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата". Чърчил е бил министър и премиер при четирима британски монарси и е бил впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във