Банкеръ Daily

Съдби

Краков e културната столица на Южна Полша

Краков или Кра̀кув (на полски: Kraków, на немски: Krakau) е един от най-старите и големи градове в Полша. Самият град е обособен в самостоятелен окръг (повят) и е част от паметниците, включени в световното наследство на ЮНЕСКО.

Градът е разположен на река Висла в подножието на хълма Вавел в Малополша, която се намира в южната част на Полша. Ви́сла (на полски Wisła, на немски Weichsel) — най-важната и дълга река в страната, както и най-дългата и втора по пълноводност (след Нева) в басейна на Балтийско море. Дължината й е 1090 км, а тя се влива в морето в Гданския залив на 15 км източно от Гданск.

Преди да стигне до морето Висла преминава през градове: Краков, Варшава, Плоцк, Торун, до делтата си при Гданск.

Според данни от полската Централна статистическа служба към 1 януари 2014 г. населението на града възлиза на 758 992 души, което го прави 26-я по големина в Европа.

За пръв път Краков се споменава през 968 година. Легендата разказва, че всичко започва от Крак, първия господар на селището, разположено някъде между реките Дунав и Рейн на земя, определена от древните римляни като варварска. Едно е сигурно за откривателя — той е този, който убива ужасяващия дракон, за който легендата говори. Поради тази причина така нареченият Вавелски драгон става символ на Краков.
Името на града е споменато за първи път в записките на Ибрахим ибн Якоб, търговец от Кордоба през 985 година. Той описва богат град, в който се пресичат търговски маршрути, заобиколен от гори.

Историческият център на Краков, бившата столица на Полша, се намира в подножието на Кралския дворец Вавел. 13-вековният търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори.

Доказателства за пленителната история на Краков могат да се намерят и в останките на 14-вековните укрепления и средновековното разположение на квартала Кажимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша. Днес в музеите и галериите може да се намери всичко — от творбите на Леонардо да Винчи до японски комикси.
Краков се гордее и със своя Ягелонски университет‎ - един от най-старите в Европа.

Ягелонският университет (на полски: Uniwersytet Jagielloński) е създаден през 1364 г. от полския крал Кажимеж III Велики. Наречен е в чест на кралската династия Ягело. Член е на университетските обединения Europaeum и Утрехтска мрежа.

Сред историческите фигури, свързани с университета, са Николай Коперник (астроном), Станислав Лем (писател), Зенон Косидовски (писател), папа Йоан Павел II, Кшищоф Зануси (филмов режисьор).

Ягелонският университет е алма матер и за ректора на Софийския университет в периода 1999-2007 г. Боян Биолчев.
Ягелонският университет има 14 факултета и със своите 41 086 студенти е сред най-големите университети в Полша.

В Краков е починал Чеслав Милош (Czesław Miłosz) - полски писател, преводач и критик, Нобелов лауреат за литература през 1980 година. През 30-те години дебютира с двете стихосбирки "Три зими" и "Поема за застиналото време".

Поема на Чеслав Милош "Co było wielkie" е изписана на 30 СОУ в София.

От 1975 г. Краков е побратимен град със старопрестолната ни столица Велѝко Тъ̀рново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във