Банкеръ Weekly

Съдби

КРАЖБИТЕ НА МЕТАЛИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ С ШЕМЕТНИ ТЕМПОВЕ

Кражбите на медни проводници от британските железници нараснаха миналата година с близо 70 на сто, предизвиквайки закъснения от общо 2500 часа (над 104 денонощия). Но феноменът не засяга само железниците. Според списание Police Review кражбите на метал са най-бързо набъбващата категория престъпления във Великобритания. Например Питър Кендъл, председател на Националния съюз на земеделците, нерядко остава без ИНТЕРНЕТ, тъй като крадците задигат проводниците, които водят до неговата ферма.
Всъщност не става въпрос само за мед. Неотдавна бяха окрадени метални части от кралската яхта Британия, някои от които тежат стотици килограми. През 2005-а изчезна яко дим оценяваната на три милиона лири бронзова статуя пред сградата на Фондация Хенри Мур в Хъртфордшър. По всяка вероятност шедьовърът отдавна е претопен. Отмъкнато бе и оловото от покривите на десетки църкви. Стигна се дотам, че застрахователите по собствена инициатива изпратиха на 16 500 храма огромни количества умна вода. Тази вода се нанася върху съответната повърхност и чрез базата данни веднага се установява от кой обект е краденият метал. Това улеснява и откриването на престъпниците.
Друга любима плячка на крадците са чугунените скари от канализационната система. Само в лондонския квартал Нюхам загубите на общината по този параграф възлизат на 60 хил. лири годишно. Списание Police Professional пък отбелязва, че миналата година са откраднати 400 хил. метални бидона за бира. Особено популярни са алуминиевите, но и бидоните от неръждаема стомана също не са пренебрегвани. От автомобилите изчезват катализаторите - по простата причина, че в тях има платина. В графство Девън за една нощ бяха изтръгнати десетки пътни знаци от алуминий. А в Уест Бромич отмъкнаха цели автобусни спирки. По данни на Форума за електробезопасност кражбите на кабели струват на британската икономика над 360 млн. лири годишно.
Разбира се, Великобритания не е изключение. Миналата година цели квартали на Мелбърн бяха блокирани от задръствания поради кражби на мед от бариерите на железопътните прелези. През февруари на полско-германската граница бе отмъкнат четиритонен железен мост. Два моста изчезнаха и в Русия, един в Македония. Изпариха се без следа дори 320 медни табелки от гробището към бившия хитлеристки лагер Терезиенщад недалеч от чешката столица Прага. Престъпни банди опоскват и кабелите в къщите, напуснати от американските им стопани, тъй като не са в състояние да изплащат ипотечните си кредити.
Голямата ирония е, че щетите от тези престъпления са в пъти по-големи от сумите, които получават крадците в пунктовете за вторични суровини. За медните проводници от една стандартна къща в САЩ могат да се вземат около 300 долара. Нанесените щети обаче достигат до 15 хил. долара.
Причината за епидемията е ясна - с кражби на метали може да се изкара повече, отколкото с почтен труд. От друга страна, само за няколко години цената на медта на Лондонската борса за метали се увеличи неколкократно. Оловото вече струва 275 лири за тон. И затова не е никак случайно, че през миналата година Южноафриканската република е изнесла в Китай мед за 5.5 млн. лири - отличен резултат за страна, в която няма никакви медни рудници.
В държави като Индия, Бразилия и особено Китай търсенето на метали втора ръка расте с шеметни темпове. Във Великобритания оборотът на този бизнес се изчислява на 4 млрд. лири годишно. При това британците изнасят около 60% от вторично придобития метал. В повечето случаи всичко става напълно законно, но според Британската транспортна полиция за Далечния изток заминават значително по-големи количества метал, отколкото официално изпращаните. Към Китай се насочват 35% от британския износ на алуминий и 43% от този на вторичната мед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във