Банкеръ Weekly

Съдби

КРАЯТ НА ЛЕГЕНДАТА ОТ КОРЛЕОНЕ

В Сицилия беше арестуван Бернардо Провенцано, босът на босовете на сицилианската мафия, наричан Трактора - заради своята жестокост, и Счетоводителя - заради своята незабележимост. А заради това, че в продължение на четири десетилетия успяваше да избегне капаните на полицията, получи и прозвището Фантома.
В ранната сутрин на 11 април над петдесет полицаи обкръжиха малка ферма в околностите на сицилианското градче Корлеоне. Необходими им бяха само няколко секунди, за да влязат в набелязаната къща. Пазителите на реда се интересуваха само от един от обитателите й - възрастен човек в спортни дрехи. Един от полицаите поиска той да се представи и да покаже документите си. Мъжът отказа. Само след две минути обаче, когато в стаята влезе лекар, за да вземе проби за ДНК-експертиза, старецът призна: Аз съм Бернардо Провенцано.
Така завърши най-дългото в историята на италианската полиция преследване на мафиот, продължило над 40 години. През това време Провенцано се превърна от обикновен убиец в главатар на една от най-могъщите тайни престъпни организации в Италия.
Тракторът
Бернардо Провенцано е роден на 31 януари 1931 г. в Корлеоне - градчето, което се смята за столица на сицилианската мафия. Подобно на повечето местни жители той се свързва с тайното братство още в младежките си години. Служел на известни мафиоти, охранявал ги по време на срещите им, събирал рекет от собствениците на магазини и фабрики. Полицията знаела за Бернардо, но изобщо не се интересувала от него, твърди италианският журналист Карло Мори, специалист по историята на престъпните организации.
Провенцано попада в полезрението на пазителите на реда в началото на 50-те години, когато в сводките започват да се споменават имената на някои от най-близките приятели и помощници на Лучано Леджо, амбициозен мафиот, хвърлил предизвикателство на тогавашния главатар на клана Корлеонизи - Микеле Наваро. Когато противостоенето между Леджо и Наваро прераснало в открита война, Бернардо Провенцано се превърнал в един от главните участници в нея. През септември 1958 г., начело на отряд от 14 сподвижници, организирал засада и застрелял Микеле Наваро, като по този начин открил за Леджо пътя към властта в клана. После в продължение на няколко години оглавявал операциите по унищожаването на оцелелите и останали на свобода привърженици на убития мафиотски бос. Тъкмо тогава той получил прякора Трактора - любимото му развлечение било да прегазва враговете си с трактор.
Заповедта за арестуването на Провенцано била издадена на 10 септември 1963 година. С това преследването на човека, комуто било съдено да стане шеф на един от най-могъщите мафиотски кланове в Сицилия, започнало. Бернардо бил търсен от цялата италианска полиция, но не се тревожел за съдбата си. Корумпираността на местните власти и обетът за мълчание - омерта, му гарантирали свободата. През цялото време след издаването на заповедта за арест той напуснал само веднъж околностите на Корлеоне - през 2003 г. го прехвърлили във Франция за спешна хирургическа интервенция.
Първите десет години от живота му в нелегалност не били забележителни с нищо. През 1974-а обаче се случило събитие, което мигновено го превърнало от обикновен, макар и твърде авторитетен мафиот, в един от главатарите на организацията. Полицията арестувала Лучано Леджо. Злите езици твърдят, че задържането му било следствие от борбата за ново преразпределение на властта по време за властта в клана, по време на която Провенцано се изправил срещу своя бивш приятел и бос. Начело на престъпната структура застанал Салваторе Риина с красноречивия прякор Месаря. Като един от най-близките му, Провенциано, се превърнал във втори човек в клана и негов началник щаб.
Риина и Провенцано си приличаха много по онова време. Не външно, разбира се - казва един от сицилианските експерти по организираната престъпност. - Те бяха еднакво жестоки, еднакво амбициозни и еднакво точно си представяха какво трябва да направят.
Жестокостта и амбициозността на двете първи лица на клана Корлеонизи довели до това, че в началото на 80-те години целият остров Сицилия се превърнал в поле на грандиозна битка за върховенството в мафията. Войната била кратка, но необикновено кръвопролитна - за една година загинали няколко хиляди мафиоти. Победата спечелила групировката Корлеонизи, превръщайки се в най-могъщото семейство в Сицилия, а нейният главатар Тото Риина получил титлата capo di tutti capi.
Счетоводителят
За разлика от своя шеф,Тото Риина, с времето Бернардо Провенцано загубил всякакъв интерес към бойните действия и кръвта. По думите на арестуваните мафиоти, съгласили се да дадат показания, Риина и Провенцано поделили пълномощията си. Бернардо се занимавал изключително с финансовите въпроси, ръководел дейността на контролираните от мафията легални предприятия, както и едно от най-важните направления в дейността й - търговията с наркотици. Старият му прякор бил забравен - той вече не прегазвал никого с трактор. В мафиотските кръгове започнали да го наричат Счетоводителя.
Изведнъж Провенцано се оказала много набожен човек. Почти всички бележки, чрез които общувал с подчинените и приятелите си, докато бил в нелегалност, започвали с думите Бог да те благослови и пази. Веднъж на една от срещите ни Бернардо се появи с дрехи на епископ, спомня си Джузепина Витале, една от малкото жени начело на мафията, която впоследствие отстъпила властта.
Интересът към цифрите и видимата религиозност обаче не попречили на Бернардо Провенцано да участва в едва ли не най-шумните престъпления на сицилианската мафия за цялата й история. Като например убийствата на следователите Джоване Фалконе и Паоло Борселино, оглавили борбата с организираната престъпност в Сицилия и, както смятал Тото Риина, заплашили реално самото ъ съществуване. Двамата бяха убити в Палермо през 1992-а.
Тези престъпления впрочем не защитили мафията, напротив, поставили я под удар. Всички възприеха убийствата като предизвикателство от страна на мафиотите към държавата - отбелязва Карло Мори. И Италия приела предизвикателството. Вълната от арести довела до задържането на Тото Риина през 1993 година. Така бос на мафията станал Бернардо Провенцано.
Фантомът
След като Счетоводителя станал capo di tutti capi, той се заел с преодоляването на кризата. Отначало направил всичко възможно да се забрави за мафията и за дейността й. Ако не в Сицилия, където това практически е невъзможно, то поне в континенталната част на страната. И частично успял. В края на краищата поне външно Сицилия се превърнала в един от най-спокойните кътове на Италия. Нямало нито показни убийства, нито дръзки престъпления. Търговия с наркотици, незаконна емиграция, контрол върху проституцията. За да се занимаваш с всичко това, не е задължително да имаш револвер или взрив - изтъква Карло Мори. - Тъкмо върху тези сфери се концентрирал Провенцано. Независимо от това Бернардо не успял да накара италианците да забравят окончателно за съществуването на тайното престъпно братство.
През 2003 г. в Италия избухнал скандал. Тогава станало ясно, че босът на босовете на мафията е напуснал тайно страната и е бил опериран в една френска клиника. А след хирургическата интервенция се е завърнал благополучно вкъщи. Властите трябвало да дадат някакви обяснения и се оправдали с това, че нямат ни най-малка представа как изглежда Провенцано. На всички снимки на престъпника, с които следователите разполагали, се виждал млад човек на 20-25 години. За да придобият поне приблизителна представа как изглежда мафиотският бос, който по онова време надхвърлял 70-те, се наложило полицаите да се възползват от компютърна програма, моделираща човешкото лице в напреднала възраст. Другият източник на информация за външността на Поравенцано и за неговата дейност били показанията на бивши мафиоти.
От време на време в ръцете на полицията попадали записки на боса, напечатани на пишеща машина, но почти всички зашифровани. А пазителите на реда невинаги успявали да разгадаят техния смисъл. Провенцано се превърна в символ на непобедимостта на мафията. Наричаха го Фантома от Корлеоне, а понятията мафията е непобедима и Провенцано е неуловим се превърнаха в синоними за сицилианците, споделя Карло Мори.
Н два пъти Бернардо Провенцано бил обявяван за покойник. Първият път - през 1992 г., когато жена му и децата му излезли от нелегалност. Те не говорели нищо за него, но в Сицилия бързо започнали да се разпространяват слуховете, че е умрял. Този слух бил опроверган от разкаяли се мафиоти, които съобщили, че макар да не са го виждали лично, са получавали от него ръководни указания.
Втория път самият адвокат на престъпника го обявил за покойник малко преди арестуването му. Това бил последният опит на Счетоводителя да отклони преследвачите от себе си.
Според Карло Мори определена роля за залавянето на Провенцано изиграла реформата, която той лично въвел в мафията и която целяла да намали риска от залавянето му. Традиционната йерархия в сицилианската мафия - т.нар. купол, предполагащ представителство на всеки клан и всеки регион, била заменена от едва четирима босове, отговорни пряко пред Провенцано. Единственото, което Счетоводителя не отчел, било, че ако следствието случайно попадне на някого от четиримата, контактуващи директно с него, преследването ще се превърне в значително по-проста задача. Така се и случило. По сведения на хората, участвали в залавянето на най-опасния престъпник на Италия, Провенцано станал жертва на своята чистоплътност. В ръцете на следователите попаднала бележка, в която босът на босовете искал да му донесат чисто бельо. След това всичко беше много по-лесно. Ние знаехме кого търсим, а накрая разбрахме къде трябва да се търси - цитират вестниците думите на участник в операцията. - После просто влязохме в къщата и намерихме това, което търсехме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във