Банкеръ Weekly

Съдби

КОСТАДИНОВА ОГЛАВИ ОЛИМПИЙСКИЯ КОМИТЕТ

Объркването около олимпийската кандидатура на София само бе засилено от общото събрание на БОК в петък (11 ноември), коментираха хора от комитета веднага след като Стефка Костадинова бе избрана за председател на овакантеното от Иван Славков място. Въпреки активната кампания и прословутите 14 млн. лв. извънредни субсидии, раздадени на федерациите, бившият спортен министър Васил Иванов - Лучано събра едва 17 гласа и отпадна още след първия тур. Лучано обаче си остава председател на създадения от него самия Инициативен комитет за кандидатурата на София. Този комитет не се признава от сегашния ръководител на спортното ведомство Весела Лечева, но благодарение на усилията на Иванов е вече регистриран от Международния олимпийски комитет.
Първоначално се смяташе, че на балотаж ще отидат Лучано и Костадинова, но според запознати ключови гласове за бившия министър са били отклонени от кандидатурите на Пламен Кръстев (6 гласа), Александър Александров (3) и Николай Божинов (1). За досегашния и.д. председател Симон Спасов гласуваха четирима души, главно приближени на Батето. Предполага се, че във втория тур те са подкрепили Стефка Костадинова. В хода на събранието бе издигната и кандидатурата на самата Весела Лечева, но тя си направи отвод, като недвусмислено призова делегатите да гласуват против Лучано.
Между другото Лечева най-после ще може реално да встъпи в длъжност тази седмица. На 10 ноември парламентът прие на първо четене необходимите изменения в Закона за спорта. Очаква се на едно от първите заседания тази седмица проектът да мине и на второ четене. Същевременно с гласовете на левицата и ДПС бе отхвърлена предлаганата от НДСВ поправка, която трябваше да затвърди петгодишния мандат на шефката на тотализатора Ирена Кръстева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във