Банкеръ Weekly

Съдби

КОРУПЦИЯ ПО ГЕРМАНСКИ

Лауренц Мейер, генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС), показа преди няколко години с гордост на журналистите плакат, оформен като листовка за общонационално издирване на опасен престъпник. Престъпникът бе социалдемократът Герхард Шрьодер, по онова време канцлер на Федералната република. Плакатът, естествено, предизвика големи разправии и със съдебно решение целият му тираж замина за претопяване. А твърде скоро след това самият Мейер се превърна от издирващ в издирван. Причината - освен че получавал заплатата си на партиен функционер от 12 хил. евро, той се разписвал за 6.5 хил. евро като депутат в парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия, а също и за 8.1 хил. евро като член на управителния съвет на енергийния концерн RWE. Нещо повече - концернът му изплатил и премия от 130 хил. евро - за изпроводяк. Така само за една година Лауренц Мейер спечелил 317 хил. евро. Разбира се, щом пресата изнесе тези факти, той се закле, че ще върне надвзетите пари обратно. Но все пак бе принуден да подаде оставката си като генерален секретар на партията.
Християндемократът Мейер далеч не е единственият германски политик, специализиран в областта на завоалираното рушветчийство. Месечното възнаграждение на депутатите в Райхстага, включително и дневните и други екстри, възлиза на около 11 хил. евро. Но за мнозина то е само надбавка към извънпарламентарните им доходи. Херман-Йозеф Аренц, също депутат в парламента на Северен Рейн-Вестфалия, е инкасирал от концерна RWE 60 хил. евро. Наред с другото той е бил удостоен и с привилегията да ползва безплатно 7.5 хил. киловатчаса електроенергия годишно. Въпреки скандала обаче Аренц ще продължи да получава депутатската си заплата до края на годината, а на следващата може да се оттегли с пенсия от 3.6 хил. евро месечно.
Банковите сметки на берлинския депутат Хайнц Ризенхубер от Християндемократическия съюз пък се пълнят и от консултанската му фирма, и от членството му в няколко надзорни съвета. За една година концернът Henkel му е изплатил 30 хил. евро, Vodafon - 60 хил., Altana - 75 хил. евро, и т.н. Доходите на неговия колега по християнски ценности Ханс-Петер Репник, който се труди и като надзорник по вторичните суровини в Gruner Punkt, възлизат на 400 хил. евро. А Райнхард Гьонер, също от ХДС, получил от Съюза на работодателите 300 хил. евро.
Не падат по-долу и политиците от левицата. Освен депутатската си заплата социалдемократът Ханс-Юрген Ул взел и 10 хил. евро от Volkswagen. По собствените му думи той имал във фирмата виртуално работно място. Партийният му колега Инголф Вирек, който е депутат в провинциален парламент и кмет на град Волфсбург, бил възнаграден от същата фирма с близо половин милион евро - за консултации по спортно-политически въпроси. Под прицела на журналистите попадна и парламентаристката Улрике Флах, която припечелвала като преводачка в Siemens. Този й принос бил оценен на 60 хил. евро. След разкриването на аферата г-жа Флах заяви, че вече няма време за преводаческа дейност. Но хер Вирек загуби кметското си място и трябваше да върне 343.5 хил. евро. Неговият колега Ханс-Херман Вендхаузен също възстанови сума от 422.9 хил. евро.
Поради общественото недоволство депутатите от Бундестага се самозадължиха да декларират и допълнителните си доходи. В съответствие с новоприетия закон те се делят на четири категории. Онези от тях, чиито допълнителни доходи са под 1000 евро на месец, не са длъжни да ги обявяват. На парламентарен жаргон такива политици се наричат бедняци. Другите три категории, назовавани коминочистачи, са разпределени според сумата на хонорарите си (от 1000 до 3.5 хил. евро, от 3.5 до 7 хил. и над 7 хил. евро месечно). Но от всичко това не произтече нищо. Известно е само, че групата на коминочистачите включва 161 от всичко 613 парламентаристи на федерално равнище. Редовият германец няма как да научи колко изкарват депутатите - публично достояние са само категориите на народните избраници, както и техните допълнителни занятия.
Междувременно вестник Билд публикува имената на десетима парламентарни печалбари. Рекордьор е Норберт Шиндлер от ХДС, който заседава в 14 управителни и надзорни съвета. Във великолепно здраве е и 72-годишният Хайнц Ризенхубер. Председателят на комисията по икономика и технологии в Бундестага припечелва в бордовете на 13 фирми. За да получи доходите на такива политици, статистическият германец трябва да работи неколкостотин години. Изчислението е на една от синдикалните организация. Същевременно стана известно, че доходите на пенсионираните през последните години германци са намалели с 15 процента. При политиците обаче възнаграждението е нараснало с 6.5 процента. В едно свое изявление популярният либерал Даниел Бар каза: Пенсионното осигуряване на политиците се нуждае от реформиране. Те трябва да плащат съответните вноски и да се грижат за старините си като всички останали. Какво пък, Бар не е никак прав! Та нима не се вижда, че политиците се грижат за себе си много повече от всички останали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във