Банкеръ Weekly

Съдби

Корейските лидери в класацията на "Форбс"

Лидерите на Северна и Южна Корея се срещнаха и се разбраха.

В годишния рейтинг на най-влиятелните хора на списание Forbes фигурират  75 души - по един на всеки 100  млн. жители на Земята. През тази година в класацията има 17 нови лица. Сред тях са президенти, милиардери и шефове на големи компании. Единственото общо между тях е, че думите и действията им влияят върху много хора, компании и дори върху цели икономики.

Любопитно е, че политиците представляват значителна част от дебютантите. Единственият новак в първата десетка е Мохамад Ибн Салман ал Сауд. През ноември 2017-а принцът на Саудитска Арабия заключи в разкошен хотел 200 от най-богатите и могъщи хора в страната и ги принуди да предадат личните си състояния на държавата в рамките на "антикорупционна кампания". След национализацията на активите им той направи обиколка в САЩ, където се срещна с Доналд Тръмп, Джеф Безос, Бил Гейтс и Опра Уинфри.

Когато в началото на 2017-а фаворитът в президентската надпревара във Франция Франсоа Фийон се оказа в центъра на корупционен скандал, относително неизвестният Еманюел Макрон не пропусна шанса си. Обединявайки центристи и леви през май миналата година, Макрон изпревари кандидата на крайнодесните Марин Льо Пен и на 39 години стана най-младият лидер на Франция след Наполеон. В интервю за Forbes той се закле да отмени данъка от 30 на сто за всички, които се опитват да изнесат парични средства от страната.

Един от ключовите ръководители на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер дебютира в сложна година. След Брексит неприязънта към ЕС в редица държави се засили повече от когато и да било. Сега бившият премиер-министър на Люксембург ще трябва да убеждава правителствени глави и обикновените граждани на общността, че тя си остава добра идея и днес, 26 години след основаването й.

Единственият южноамериканец в списъка е президентът на Бразилия Мишел Темер, който в качеството си на вицепрезидент наследи най-важния пост в държавата от Дилма Русеф, отстранена с импийчмънт. Сега му предстоят трудни времена - неотдавна предшественикът на Русеф - Луис Игнасио Лула Да Силва, бе осъден на десет години затвор, а и самият Темер се оказа въвлечен в корупционен скандал.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин също пое поста, след като предишният държавен глава Пак Кън Хе беше призната за виновна в корупция и осъдена на 24 години затвор. През април той и лидерът на Северна Корея привлякоха вниманието на медиите, когато Ким Чен Ун пресече за пръв път южната граница и двамата ръководители се зарекоха да работят за подобряване на отношенията между страните си. 

Премиер-министърът на Сингапур - Ли Сян Лун, влезе в списъка на най-влиятелните две години след получаването на последния си мандат. Лидерът на града-държава, който вече 14 години успешно следва принципите на свободния пазар, очаква през 2018-а икономически ръст от 2.5 процента. Наред с това е председател на GIC Private Limited, един от най-големите суверенни фондове в света, който управлява 359 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във