Банкеръ Daily

Съдби

Кореец даде близо 2 млн. евро за шапката на Наполеон

Корейски бизнесмен плати 1,884 млн.евро за една от 19-те останали шапки на Наполеон Бонапарт на търг във Фонтенбло край Париж, съобщи АФП. Черната филцова шапка е от колекцията на принца на Монако Луи Втори (1870 - 1949) - прадядото на Албер Втори, който решава да я продаде.

Купувачът Ли Тае Киун, който ръководи хранително-вкусовата групировка "Харим", иска да изложи императорската шапка в новата си сграда, за да привлича посетители.

Цялата колекция донесе 10 млн. евро. Предварителната оценка на шапката беше от 300 000 до 400 000 евро, но тя бе продадена почти пет пъти по-скъпо.

За 15 години на власт Наполеон е носил около 120 шапки. Почти всички са произведени от шапкарската фирма "Пупар" в Париж. Продадената е запазена от Жозеф Жиро, ветеринар в императорския двор.

Търгът на аукционна къща "Озена" от няколко седмици привличаше вниманието на колекционери от Франция и чужбина, а залата във Фонтенбло беше претъпкана.

"Става въпрос за известна колекция - произходът на вещите е неоспорим - подчертаха от фондацията "Наполеон Бонапарт".  От няколко години сме свидетели на възвръщане на интереса към стила ампир в изкуството, към неокласицизма."

Преди пет години сабя на Наполеон бе продадена за 4,8 млн. евро на търг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във