Банкеръ Weekly

Съдби

КОНФЛИКТЪТ В БНТ ЕСКАЛИРА

Конфликтът между членовете на управителния съвет на БНТ и програмния директор Светла Петрова вече е съвсем явен. През седмицата той бе ознаменуван и с остри словесни престрелки. Началото бе отбелязано с интервю в столичен всекидневник, в което Светла Петрова заявява, че срещу нея се води кампания заради финансови интереси: Като програмен директор се занимавам с много дейности, оглавявам много комисии по селекцията на различни проекти. А тези проекти са свързани с много пари, особено когато става дума за външните продукции, които дълго време бяха средство за източването на БНТ. От думите й се разбира, че заради особеното й мнение за произтичащото в БНТ, тя е била отстранена като водещ на Екип 4 с официалния мотив, че не може да съвместява творческа и административна работа поради конфликт на интереси. Само не ми стана ясно как година и десет месеца нямаше такъв конфликт на интереси и изведнъж се появи - допълва Петрова. - Някои хора от висшия мениджърски състав на телевизията се надяваха наистина да предпочета журналистиката и да се махна от директорския пост, след като ме махнат от екран.


Проблемите между програмната директорка Петрова и управителния съвет частично са на ниво предавания, а в останалата си част са кадрови - каза за БАНКЕРЪ членът на съвета Зелма Алмалех. - Споровете не са за имената на директорите на направления или ръководители на продуцентски направления, защото това са приоритети на УС, който ги назначава и уволнява, а генералният директор е негов председател по закон. Неразбирателството е за някои от по-ниските позиции като журналисти, оператори и други хора от нюзрума, изпълнителни и делегирани продуценти. За тяхното назначаване решението се взима лично от генералния директор.


В изявлението си Петрова обаче заявява, че в БНТ има отклонение от правилата на съвременния мениджмънт. Нормално е един ръководител да има право да селекционира хората от екипа си -обяснява тя. - Аз например не мога да избирам професионалисти, на чиито качества разчитам, за шефове на продуцентски направления в структурата на програмната дирекция. Преди време и директорката на дирекция Новини и актуални предавания Мирослава Нейнска възропта срещу практиката УС да назначава шефовете на екипите в новините, както и водещите на централните емисии.


В Националния съвет за радио и телевизия е пристигнало писмо от две съкратени редакторки в направление Кино на телевизията - Адриана Василева и Пенка Тотева. Наистина, има постъпило оплакване от бивши работещи в отдела - потвърди Светлана Божилова от НСРТ. - Но официалното си становище по него ще дадем след събранието в понеделник (б.а. - 18 декември) и след като изслушаме обяснението на УС на БНТ. Божилова потвърди също така, че в писмото се съдържа и мнението на Светла Петрова, която се обявява срещу действията на Лили Попова и управителното тяло на телевизията и в защита на уволнените. Потърпевшите описвали и случаи на злоупотреба в направление Кино. Правилникът, по който БНТ работи в момента, не позволява относителна самостоятелност на различните звена и това позволява междуличностната неприязън да прераства в професионални конфликти - коментира скандала Божилова.


От деловодството на националната телевизия отрекоха през тях да е минавало подобно писмо. А според ръководството й нарушения на закона няма, защото редакторките не са уволнени, а са с непродължени договори.


Не искам да коментирам действията на програмната директорка, но съм длъжна да уточня, че в писмото има неща, които не са истина - сподели Зелма Алмалех. - Не е вярно, че само на двама души не е продължен договорът. Съкратените са трима. Има и други неверни неща, но първо трябва да мине заседанието на управителния съвет, което да разгледа случая. Смятам за некоректно да се въвлича и ръководителят на направлението Ивайло Гюров, въпреки че крайната цел е противопоставяне с УС.


Според неофициална информация в писмото Гюров бил обвиняван, че е изнесъл кинопроизводството в свои и близки частни фирми. Обвиненията показват, че не се познава добре Законът за радио и телевизия и структурата и технологията на кинопроизводството в БНТ - смята Алмалех. - Няма начин то да бъде изнесено, защото цялата обработка се прави в студиа на телевизията и отделно в продуцентсткото направление има свързани още 15 човека с цикъла на работа. Не е нарушено и правилото за делегирания продуцент, какъвто съществува в другите направления, а тук спецификата на работата е по-особена.


След като не е възможно кинопроизводството да се изнесе извън студиата на БНТ, защо УС все пак разгледа подобно предложение на Ивайло Гюров? - бе реакцията на Светла Петрова пред БАНКЕРЪ. - То беше внесено зад гърба ми и в противоречие със субординацията директно в УС, но впоследствие съветът реши да ми го предостави. Аз съм дала становището си в доклад от 11 страници, в който обяснявам отрицателния ефект за БНТ от евентуалните нововъведения. Управителният съвет не даде официален отговор на моя текст, тихомълком не одобри предложенията, но за отмъщение изхвърли тези жени от работа. При това самият Гюров предложи да им се продължат договорите, което не бе прието от г-жа Попова.


В телевизията говорят, че Лили Попова и Светла Петрова имали среща по темата преди време, но не постигнали разбирателство, след което програмната шефка уведомила медийния съвет за проблема и дала интервю в пресата. В началото на следващата седмица се очаква реакцията на управителния съвет на БНТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във