Банкеръ Weekly

Съдби

КОЛКО СТРУВА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ

Въпреки че живее в Бъкингамския дворец и се гордее с една от най-великолепните колекции от бижута и произведения на изкуството в света, кралица Елизабет Втора не успя да попадне в последния списък на милиардерите, съставен от сп. Форбс. Авторитетното щатско издание оценява състоянието на най-известното кралско семейство на планетата на просяшката сума от 420 млн. щ. долара.
Този скромен резултат се дължи на факта, че кралицата на практика не притежава най-скъпите дрънкулки - като например скъпоценните камъни на короната или двореца. Те са собственост на английската държава, точно както Белият дом е притежание на правителството на САЩ.
Какво има кралица Елизабет? Няколко имота, сред които имението Балморъл в Шотландия със замък и 50 хил. акра гори, ловни полета и езера и имението Сендрингам с десетки къщи, 60 акра градини и 20 хил. акра гори. Недвижимата собственост на коронованата особа се оценява на около 150 млн. щ. долара. Освен това тя притежава частна колекция от картини, мебели, скъпоценности и коне на обща стойност от 110 млн. щ. долара. Останалата част от богатството й идва от консервативни инвестиции в първокласни корпоративни акции и облигации.
Седемдесет и пет годишната Елизабет Втора показа обикновената си човешка същност миналата година, когато се присъедини към рояка инвеститори, загубили пари от инвестиции в ИНТЕРНЕТ-фирми. Според медиите, тя е инвестирала около 154 хил. щ. долара за 1.5% дял в он-лайн компанията, която продава чрез мрежата снимани от въздуха карти на Великобритания. Днес участието й се оценява на 16 хил. щ. долара. За щастие, вложението й е било достатъчно малко, така че да не постави в опасност короната или кралската й мантия.
На противоположния край на Ламанша, в Холандия, кралица Беатрикс и останалите членове на фамилията на Оранжите се радват на далеч по-респектиращото състояние от 3.2 млрд. щ. долара. По-голямата част от него идва от дългогодишното дялово участие на кралското семейство в холандско-английската нефтена групировка Роял Дъч/Шел (Royal Dutch/Shell Group). Навремето коронованите особи са притежавали 25% от компанията. Но към 21 май тази година, когато приключи обработката на данните за последния списък на милиардерите на сп. Форбс, техният дял се оценява на 2% на стойност 2.7 млрд. щ. долара. Фамилията държи също около 1% в холандската банкова групировка Ей Би Ен АМРО (ABN AMRO).
Кралското семейство прехвърли дворците си на холандската държава през 1969 г. срещу пожизнен годишен освободен от данъци доход (миналата година кралица Беатрикс получи 3.1 млн. щ. долара). Но Оранжите все още притежават някои собствени недвижими имоти, скъпоценности и антики.
Подобно на приятелите и колегите си от Лондон, и шейсет и три годишната Беатрикс, която е на трона от 1980 г., има проблеми с по-големия си син. Неговите любовни приключения са любима занимавка за местните таблоиди. Преди време обаче тридесет и четири годишният престолонаследник Вилем-Александер предизвика сензация със съобщението, че се е сгодил за тридесетгодишната аржентинка Максима Сорегета. Нейният баща Хорхе Орасио е бил министър по времето на жестокия режим на хунтата в Аржентина. Нито той, нито майката на бъдещата младоженка ще присъстват на сватбеното тържество, определено за февруари 2002 година.
Междувременно бъдещата принцеса осъди бившите работодатели на баща си, получи холандско гражданство и научи перфектно холандски език, за да спечели общественото мнение на своя страна. Усилията определено си струваха. Не заради кралица Беатрикс, която бе благословила бъдещия съюз, а заради парламента на Холандия, който по закон трябваше да одобри брака. Той вече даде съгласието си на 3 юли.
Що се отнася до другите короновани особи по света, през изминалите години сп. Форбс правеше собствено проучване на техните състояния. Този път обаче авторитетното щатско издание прецени, че единствено кралица Елизабет II и кралица Беатрикс отговарят на всичките му критерии. Защото султанът на Бруней, крал Фахт от Саудитска Арабия или емирът на Кувейт са милиардери единствено благодарение на ненаситната жажда на света за петрол. В което естествено няма нищо лошо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във