Банкеръ Weekly

Съдби

КОЛКО СТРУВА ДЮРЕР У НАС И ПО СВЕТА

Търгът на картини в хотел Шератон, предварително заинтригува любителите с офорта Молитва на германския ренесансов гений Албрехт Дюрер (1471-1528), отпечатан в края на ХIХ век. Веднага след аукцион, организиран от фирмата Аполо и Меркурий, един всекидневник оповести с гордост, че листът е продаден за 1100 щ. долара, а платна на Сирак Скитник и Димитър Гюдженов са надхвърлили с една трета въпросната сума.
Този факт породи много въпроси сред познавачите.
Как така офортът бе обявен като Молитва, когато оригиналното название на серията, защото това е серия, е Катедралата? Да оставим настрана заличения от търговците богат подтекст на творбата, който препраща към невидимата връзка между Човека и Бога. Това отдаваме на невежеството на същите тези търговци. Но ще припомним, че по света отдавна е наложена практиката за експертна оценка по строго определени критерии. Гарантирането на целостта на тази скала става чрез ценовата политика на тръжните къщи. Един пример: по-миналата седмица подобна гравюра на Албрехт Дюрер, отпечатана в края на XIX век, бе предложена от аукционната къща Кристис (сесия юли/август) с първоначална цена между 40 и 60 хил. брит. лири! Разликата е очевидна, като при това ние отчитаме отликите между Катедралата и много фигуралната, много по-сложна композиция Апокалипсис, продадена от Кристис.
Да се винят купувачите е несериозно и некоректно - те все още са откровени аматьори в океана на артпазара. Но ще припомним, че нито една уважаваща себе си европейска тръжна къща не може да си позволи подобен дъмпинг! Защото ще събуди подозрение сред гилдията...
Един от най-големите български познавачи на европейското изкуство обясни как се прави оценка на средновековен или ренесансов художник (имахме предвид колекцията от офорти на Рембранд, притежание на една наша провинциална галерия), по следния твърде живописен начин: взимате от тавана древното бельо на баба си, правите от него хартия, поръчвате на един талантлив студент от академията да направи копие или пастис, сетне сипвате кана чай върху рисунката и я слагате на пода. Два месеца не си мийте краката и непрекъснато, когато се сетите, тъпчете листа. След този срок го поизтупайте от праха и го дайте на български експерт. Получавате Рембранд за продан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във