Банкеръ Weekly

Съдби

КОЛЕКЦИЯ НА SOCIETE GENERALE - ОТ ПАРИЖ ДО СОФИЯ

В Софийската градска художествена галерия вече втора седмица Societe Generale показва част от своята колекция, базирана основно в представителната сграда на банковата група в квартала Дефанс на Париж. Подобно на други корпоративни сбирки, започнати със скромната амбиция да обживят и естетизират офисите и конферентните зали, и тази полага началото си в ограничен обем (началото е през 1995 година). Но постепенното натрупване на произведения на изкуството води до решението да се обособи самостоятелна колекция, части от която банката отдава на музеи във Франция и други държави. Днес тя наброява над 170 произведения на автори от много страни на Европа, Америка и Азия, изповядващи различна естетика. Като магистрални посоки на колекцията са обособени три основни направления на съвременното визуално изкуство: абстрактна живопис, скулптура и художествена фотография. И трите са четливо експонирани в градската галерия, а проявата е съвместно дело със Societe Generale Експресбанк, България.
Куратор на изложбата е изкуствоведът Мария Василева от СГХГ, на която се е паднала тежката, но вълнуваща задача да подбере от фондовете на корпоративната сбирка най-интересното за българския зрител. И тя се е спряла на няколко от знаковите имена, между които са бащата на попарта Анди Уорхол, Антони Тапиес, Пиер Алешински и др., както и на по-млади автори от края на ХХ и началото на ХХI век. Разбира се, най-голям интерес будят вариантните Цветя на Уорхол, чието истинско име е Andrew Warhola (1927-1987). Таблото е в центъра на експозицията и напомня знаменитата ирония на художника: Art? Isn't that a man's name? (Изкуство? Това не е ли мъжко име?). Компания му правят общо 19 художници с 68 творби от основните направления на колекцията. Привидно еклектичният характер на изложението подсказва целенасоченост на собственика при подбора и закупуването, продиктувана от стремежа да се улови духът на времето. Гостуването в София на подобна сбирка е синхронно с амбициите на банката да участва по-активно в международния културен обмен, с което тя изпълнява своя обществен ангажимент.
Впрочем Societe Generale Експресбанк можем да намерим на челно място в списъка на спомоществувателите на големи културни прояви в България. Сред тях трябва да споменем финансовото участие при организирането и провеждането на Международния балетен конкурс във Варна, най-стария в света; програмите за съвместна работа с Националната художествена академия, Нов симфоничен оркестър на Юлия Христова и др. Тази дейност не всякога става достояние на широката публика, но пък често пъти има решаващо значение за реализащията на един или друг интересен проект.
Изложбата на част от корпоративната художествена колекция на банковата група Societe Generale в СГХГ продължава до 7 ноември, когато ще бъде закрита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във