Банкеръ Weekly

Съдби

КОЛЕДНИТЕ БАНКЕТИ ИЗЛИЗАТ ОТ МОДА

За мнозина коледната вечеринка е най-яркият момент от работната година. Тя е изпълнена с очаквания за весело празнуване и, не на последно място, за погрешните стъпки, направени в нетрезво състояние - например целувка със симпатична дама от счетоводството или някой здрав скандал между колеги, за който след това ще се клюкарства поне още няколко месеца.
Както изглежда обаче, корпоративните вечеринки постепенно престават да се радват на голям интерес. Резултатите от специално изследване показват, че повечето британски работодатели възнамеряват да се откажат от традиционните празнувания, за да избегнат усложненията, предизвикани от лошото поведение на служителите си. Според данните на анкета сред 3500 шефове на различни компании четирима от пет нямат намерение да организират банкети в навечерието на Коледа.
Почти всички запитани заявяват, че корпоративните празнувания провокират спорове и скарвания сред сътрудниците и често водят до подаването на официални жалби и искове. Две трети от анкетираните признават, че са уволнявали подчинени заради поведението им на банкетите.
Майк Хас от фирмата за подбор на персонал Пенинсула (Peninsula), която е поръчала изследването, отбелязва: За съжаление комбинацията от умората и алкохола лесно може да се превърне в проблем, а в понеделник сутринта началникът е принуден да се оправя с цялата каша, забъркана от служителите му. Правилата, които действат в офиса, трябва се спазват и по време на банкетите, смята Хас. Макар че вечеринката се организира извън работното място и в извънработно време, тя с нищо не се отличава от офисните мероприятия в служебно време, така че това си е продължение на работата. Дори традиционните истории за разправиите между колеги да изглеждат преувеличени, работодателят трябва да се отнася към тях сериозно, защото някой от сътрудниците може да подаде жалба.
Майк Хас предупреждава, че сексуалните домогвания са само един от проблемите, които съпровождат коледните банкети. Има много неща, на които работодателят е длъжен да обръща внимание, включително и обичайните случаи на домогвания и досаждане, - отбелязва той. - Необходимо е да помисли за количеството на алкохолните напитки, както и за прибирането на служителите след празненството. Не бива да се допуска сътрудниците да сядат пияни зад волана, като се има предвид, че след края на банкета е много вероятно общественият транспорт вече да не работи. Така че работодателите носят отговорност не само за поведението и действията на служителите си на самата вечеринка.
Английските работодатели са стъписани и от сериите шумни съдебни процеси, които започват след коледните празненства. През 1999 г. жена полицай спечели дело, след като подаде иск за два случая на сексуално домогване по време на офисни мероприятия. Дори ситуациите, в които всичко се случва въз основа на взаимна симпатия, могат да имат сериозни последици. Чистачка засякла Майкъл Такър, мениджър в Трост Сейвингс Банк (Trustee Savings Bank), в едно от офисните помещения в навечерието на Коледа с жена. Той бил уволнен. По-късно Такър спечели делото за незаконното му уволняване, заявявайки, че просто е обсъждал работата с колежката си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във