Банкеръ Weekly

Съдби

Кой задава модата в Северна Корея

Когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети Китай в края на март, той бе придружен от съпругата си Ри Сол-джу. Това е втората дама в неговото обкръжение освен сестра му - Ким Йо-чен, която участва в мероприятия от държавно значение. За Северна Корея, където в продължение на много години съпругите на първите лица бяха неизвестни за обществото, подобно поведение на лидера изглежда твърде необичайно. Първата дама не само попада на страниците на местните медии, но и задава тенденции в дрескода на местните жени.

За Ри Сол-джу се знае твърде малко: тя е на 28, израснала е в привилегировано семейство на професор и лекар. Преди запознанството си Ким Чен Ун учи пеене в Китай и участва в отбор на мажоретки, с който дори е посещавала Южна Корея. Но историята мълчи как са се запознавали бъдещите съпрузи. Самият факт, че до лидера има жена, стана известен няколко години след сключването на брака между двамата.

Ри се появява за пръв на публично място през 2012-а на откриването на развлекателен парк в Пхенян. Тогава телевизионните журналисти споменаха някак между другото, че Ким Чен Ун е дошъл на мероприятието със съпругата си Ри Сол-джу. Оттогава тя периодично изчезваше за дълго от общественото полезрение. Впрочем това едва ли учудва някого в Северна Корея. Бащата на Ким - Ким Чен Ир, никога на е давал гласност на личния си живот. 

Според една от версиите двамата са се оженили през 2009-а и година по-късно Ри е родила дете. Според друга бъдещите съпрузи се срещнали през 2010-а, когато Ким Чен Ун посетил концерт на Ри Сол-джу (по онова време тя е част от държавния ансамбъл "Унхасу"). Сега двамата имат три деца, чийто пол и възраст са неизвестни.

При целия консерватизъм на възгледите в КНДР  Ри Сол-джу е голяма почитателка на модата. Дори на държавни мероприятия тя се появява с вещи на водещи световни брандове. В колекцията й присъстват украшения на Tiffany, чанти на Chanel и Dior, скъпи часовници. Откровеният интерес на първата дама към луксозните стоки предизвиква недоумението на западните медии, защото  местните жители далеч не се къпят в разкош.

Пресата проявява особено любопитство към стила на обличане на Ри Сол-джу.  Журналистите от  The Sun например са убедени, че тя копира Кейт Мидълтън, за да демонстрира уважение към Запада. Те припомнят един от тоалетите, с които първата дама се появи в Пекин, който по цвят съвпада с едно от палтата на херцогинята на Кеймбридж. Впрочем нито силуетът, нито кройката на любимите модели на Ри Сол-джу приличат на онова, което носи съпругата на принц Уилям. Ако Кейт се стреми да се придържа към последните модни тенденции, облеклото на жената на корейския лидер по-скоро напомня дрехите на съветските жени: сака в десен на дребни точки, поли - дълги, малко под коляното, обувки с открит нос, обути върху чоропогащник и задължителната брошка. 

Независимо от доста старомодния стил на обличане  образът на Ри е истинско предизвикателство към севернокорейското общество. Казват, че именно нейният интерес към модата е накарал Ким Чен Ун да преразгледа отношението си към дрескода на местните дами и да им разреши да носят панталони, обувки на ток или платформа, както и украшения, които бяха забранени в страната в продължение на десетилетия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във