Банкеръ Weekly

Съдби

КОИ СА ЛАУРЕАТИТЕ НА ДАРВИНОВАТА НАГРАДА?

Дарвиновата награда (както личи и от името, има пряко отношение към учението на Дарвин) е учредена от няколко американци, които пазят в тайна имената си и общуват със света чрез ИНТЕРНЕТ. Тя няма паричен еквивалент, нито дори официална емблема и с нея се отличават тези, които са се самоунищожили по най-необичайния и глупав начин, нямат потомство и по този начин са извадили от обръщение гените си. Тяхната заслуга е, че така ограничават размножаването на идиотията. Тези, които честно са се опитвали да се самоликвидират, но са останали живи, получават почетни грамоти - също виртуални както самата награда. Номинирането става, след като се разгледат хиляди кандидатури. Организационният комитет внимателно подбира и анализира информацията.

НАГРАДЕНИ ПОСМЪРТНО ЗА ГЛУПОСТТА СИ

В нощта на 1 януари 2001 г. сътрудникът в полицията на Илиноиския университет Колин Н. решил да се пошегува. Той взел от таблото окачения там пистолет Глок и с възглас: Интересно дали е зареден? напъхал дулото в устата си, след което натиснал спусъка. Пистолетът бил зареден, Колин загинал и станал първият за новото хилядолетие носител на Дарвиновата награда. В този материал са представени и останалите лауреати за 2001 година. Авторите му гарантират, че всеки от тях е загинал като пълен идиот.

Само глупакът се бои от куршум

За разлика от полицая в Илиноис 23-годишният жител на Гана Алеобига знаел, че с оръжието шега не бива. Междуплеменните сблъсъци в родината му с употреба на съвременни средства за унищожаване са се превърнали във всекидневие. За да не се подлагат на излишен риск, през март 2001 г. Алеобига и петнайсет души от неговото племе си поръчали при местния магьосник отвара, която трябвало да ги защити от куршуми. В продължение на две седмици Алеобига се разтривал с вълшебния лосион, след което, според съобщение на агенция Ройтерс, изявил желание да провери неговия ефект. Той застанал до едно дърво, а приятелите му прицелили автоматите си в него и открили огън...
Магьосникът, който продал на младежите вълшебната отвара, се разминал по-леко - изял само един хубав бой.

Подвигът на фотолюбителката

През зимата на тази година сътрудничката на танзанийското отделение на благотворителната организация Корпус на мира - Г., решила да си организира кратка ваканция и заминала на сафари в националния парк Руаха, обещавайки на приятели и познати, че ще се върне с потресаващи снимки.
Сафарито, което се организира в парка Руаха, се смята за едно от най-безопасните в света. Там туристите се возят в специални автобуси, а гидовете следят не само някой да не слезе, но дори и да не се отварят прозорците. На 7 януари обаче водачът, придружаващ екскурзиантите, просто не могъл да озапти мис Г. След като видяла на няколко десетки метра от автобуса разбеснял се слон, дамата размахала американския си паспорт и поискала незабавно да спрат. Тя изскочила от возилото и се хвърлила срещу животното, вероятно за да му направи по-успешни снимки.
Сблъсъкът със слона не издържали нито храбрата фотолюбителка, нито нейната камера. Всичко приключило за няколко секунди. Според информацията на Асошиейтед Прес, редом с тялото на служителката от Корпуса на мира била открита стандартната листовка на администрацията на националния парк, която призовавала посетителите въобще да не напускат транспортното средство и да не подават крака и ръце извън него.

Таксиджия плува по реката

Алчност подвела двайсет и седем годишния таксиметров шофьор А. от Кайро. На 15 май тази година той прекарал една хубава вечер в компанията на свой приятел в един от скъпите барове на брега на Нил. Когато дошло време да плащат, двамата решили че е напълно недопустимо да дадат 148 щ. долара за една вечер, побягнали по крайбрежната улица и се хвърлили във водата. А. не можел да плува, за което не се сетили нито той, нито неговият приятел. Въпреки това, според очевидци, а също и според Франс Прес, той успял да доплува почти до средата на реката, преди да се удави. Приятелят му стигнал до другия бряг, където го посрещнали полицаите, извикани от бармана.
Сред лауреатите има и друг египтянин. За неговата съдба организационният комитет научава от съобщенията на агенцията Ройтерс и германския всекидневник Шпигел. Тази история започва като истински криминален роман. Открили двайсетгодишния бедуин Мохтар, застрелян в пустинята. Наоколо нямало човешки следи и по всичко личало, че никой не е идвал до мястото на трагедията и не си е тръгвал от него. Самоубийството също било изключено, защото загиналият нямал никакви мотиви да го извърши. Въпреки всичко полицаите успели да възстановят картината на случилото се. Мохтар легнал да спи със заредена и без спуснат предпазител пушка до себе си. Една овца от стадото му случайно настъпила оръжието и то произвело фаталния изстрел.

Жонгльорът ексцентрик

Хърватският студент С. се прочул със своето изпълнение в един бар, по време на което жонглирал с бойна граната. Както съобщава в. Сън, представлението продължило кратко. Палецът на младежа случайно се закачил за пръстена на бомбата и го издърпал. Във вихъра на изпълнението студентът така и не забелязал това и когато за пореден път хванал подхвърлената граната, тя се взривила в ръцете му.
Обикновено организационният комитет на Дарвиновата награда не присъжда отличия на зрителите, пострадали заради чуждата глупост. Но по изключение тази година той е решил да награди с виртуални почетни призове всички, които с присъствието си въодушевявали злополучния жангльор.

Смърт в боклукчийската кофа

Болдуин стрийт в новозеландския град Данедин е отбелязана в Книгата на рекордите на Гинес като най-стръмната улица в света - тя е под наклон от 38 градуса. Както съобщава в. Ню Зийланд Хералд, младеж и девойка, студенти в местния университет, избрали тъкмо нея, за да счупят световния рекорд по скоростно спускане с боклукчийска кофа. В ранното утро на 1 март 2001 г. двамата опразнили една от кофите, които се намирали във високия край на улицата, седнали в нея и се понесли надолу с невъобразим грохот.
Пътешествието на студентите завършило след 50 метра, когато транспортното им средство се врязало в паркирания на банкета прицеп. Студентката А., която се пребила до смърт, е лауреат на Дарвиновата награда, а партньорът й в живота и в управлението на боклукчийски кофи бил откаран в болница с тежка травма.
Рекордът не бил отбелязан в Книгата на Гинес, защото максималната скорост, която е достигнала боклукчийската кофа, така и не била установена.

Надбягване с влак

На 15 април 2001 г. в Мемфис, щата Тенеси, кандидат за лауреат на Дарвиновата награда се опитал да надбяга влак с автомобила си, за да успее да пресече железопътната линия, преди да спуснат бариерата. Опитът му не успял за малко - след като все пак пресякъл релсите пред влака, автомобилът му се сблъскал с друго транспортно средство, управлявано от друг кандидат за Дарвиновата награда. Той и всичките му спътници загинали, а шофьорът на другата кола трябвало да прекара доста време в болницата. Както съобщава местният вестник Мемфис Къмършъл Апиъл, тъй като сблъсъкът станал на свободен железопътен коловоз, влакът продължил пътя си, без да спре.

Шест прозрачни метра

Според енциклопедиите, в пещерите на Чихуахуа в Мексико се намират най-големите естествени кристали. Някои от напълно прозрачните сталактити достигат дължина до 6 метра. На лов за точно такъв сталактит се отправил един мексиканец, с брадва в ръка. Може би за този любител на прекрасното всичко би завършило благополучно, ако беше сякъл харесания кристал, като стои малко встрани. Той обаче застанал точно отдолу и в един момент съвсем според закона за земното притегляне прозрачният кристал се стоварил върху главата му и премазал несръчния изследовател. Тази история е разказана от новинарската служба на световния телевизионен канал Дискавъри Ченъл.
Докато в бележка на американския вестник Ю Ес Ей Тюдей се разказва подобен случай със снежинки. Именно те донасят почетната награда на работника от пътната служба на една от магистралите в щата Делауър. Неговата задача била да събира такса от автомобилите, преминаващи през пропускателния пункт. Работата му била доста скучна и той решил да се позабавлява. Започнал да събира снега от преминаващите наблизо автомобили, да си прави топки и да замеря с тях будката на партньора си от отсрещната страна на магистралата. Невинното развлечение приключило, когато служителят се опитал да обере снега от преминаващия наблизо трактор с ремарке. Ръката на нещастника се закачила в прикачващото устройство, той бил буквално извлечен от будката си и загинал под колелата.


По материали на чуждестранния печат

Facebook logo
Бъдете с нас и във