Банкеръ Weekly

Съдби

Кой брои богаташите в Германия

Най-богатите германци Карл Албрехт-младши и Беате Хайстер са наследници на Карл Албрехт, основател на голямата верига от магазини Aldi. Двамата избягват да се появяват на публични места, а информацията в медиите за тях е изключително оскъдна. Вероятната причина е отвличането на член от семейството през 1971 година.

Осемте най-имотни хора в света притежават богатство, надхвърлящо състоянието на половината човечество. В най-новия си доклад международното обединение на организациите за борба с бедността Oxfam привежда и конкретни числа: 426 млрд. долара. Топ-3 на мултимилиардерите включва Бил Гейтс, един от създателите на Microsoft, Амансио Гаона - основател на групата Inditex, и Уорън Бъфет - един от най-големите инвеститори в света. Немски предприемачи сред осемте мултимилиардери няма, но в общия рейтинг на най-богатите хора в света фигурират 36 такива имена. Ако състоянието на Майкъл Блумбърг, който заема осмо място в класацията, се оценява на 40 млрд. долара, то богатството на децата на починалия през 2014-а основател на веригата от магазини Aldi Карл Албрехт - Беате Хайстер и Карл Албрехт-младши е в размер на почти 26 млрд. долара, което ги прави първи в рейтинга на най-богатите германци.

Първият списък на немските милионери, публикуван през 1911-а, предизвиква истински фурор в Германската империя. Той е съставен от Рудолф Мартин, бивш пруски чиновник. Само след няколко дни в жилището му нахлуват полицаи и започват да го обискират, защото бил заподозрян в измама и корупция. Улики така и не били намерени и два месеца по-късно делото e закрито. Така или иначе, годишният рейтинг, излязъл през ноември 1911-а, струвал 45 марки - което е около 240 сегашни евро, бързо се превърнал в настолна книга за състоятелните хора, още повече че авторът му публикувал и личните адреси на богаташите.

Икономическото издание Manager Magazin, което сега съставя класацията на богатите германци, практически продължава традицията на пруския чиновник. Публикувайки за 16-и път своя списък, авторите на списанието го сравняват с този на Мартин от 1913-а. В началото на ХХ в. 40 немски семейства от 500-те най-богати вече са били милионери. В годишника на Мартин фигурират големи промишлени династии: Siemens, Bosch, Henkel, Thyssen-Bornemisza. Manager Magazin ги подрежда според богатствата им, изчислено в евро, и отбелязва, че много от имената са популярни и днес. На първо място е династията Haniel от Дуйсбург. Бизнесът им включва транспорт с кораби, продажба на въглища и машиностроене. Състоянието им, оценено от Мартин, е 618.5 млн. марки, или 3.2 млрд., преизчислени в евро. На 15-а позиция е семейство Siemens - със 77.5 млн. марки (0.4 млрд. евро).

През 1913-а германските власти въвеждат налог върху имуществото, защото трябва да се модернизира армията. През 1917-а данъците били повишени. И както пише Manager Magazin, чиновниците използвали статистиката на Рудолф Мартин като помощно средство, за да проверят точността на данните, предоставени от богатите граждани.

На практика Мартин публикува справочника си в най-подходящия исторически момент, подгрявайки дискусията за справедливото разпределение на доходите. Той дори започнал да предлага регионални издания за най-заможните в отделните провинции, привличайки все повече потенциални рекламодатели. През 1913-а например комисарят от криминалната полиция Ханс фон Трешков поместил в годишника обява, в която предлага на богаташите услугите си на частен детектив. Любопитно е, че две години по-рано тъкмо той ръководи обиска в жилището на статистика.

Началото на Първата световна война слага край на успеха на предприемчивия германец. Авторът на първия списък на най-богатите хора в Германската империя умира през 1939-а в пълна нищета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във