Банкеръ Weekly

Съдби

КЛИЕНТЪТ ВИНАГИ ОЦЕЛЯВА

Неотдавна американският президент Джордж Буш обяви, че възнамерява да назначи Марк Съливан за директор на Секретната служба на САЩ. Това решение завършва процеса на превръщането на една от най-старите специални служби в света в група от бодигардове за охрана на висшите длъжностни лица в САЩ.
Тайният агент
Марк Съливан е почти неизвестен за света. Впрочем така и трябва да бъде. Най-важното в работата на президентските охранители е да бъдат незабележими - твърди един от бившите служители на Секретната служба на САЩ (United States Secret Service - USSS). - Марк беше един от най-незабележимите, затова и кариерата му се оказа толкова успешна.
Журналистите не знаят почти нищо за новия директор на USSS. Той е роден в щата Масачузетс, датата и точното място обаче се пазят в тайна. Постъпил е на работа в секретната служба преди 23 години, а през последните няколко години работи в групата, която отговаря за охраната на президентското семейство. Ден преди президентът да го посочи за нов директор на службата, Съливан получи поста заместник-директор на USSS по охраната на длъжностни лица.
Американските журналистите, работещи с президентската администрация, разбира се, познават Съливан, но категорично отказват да говорят за него. Името му се появявало в медиите само два пъти. Преди три години той беше цитиран от журналистите, които отразиха необичаен случай по време на пътуване на Джордж Буш-младши в Африка. В самолета, придружаващ президентската машина, бил открит пътник без паспорт. Тогава, позовавайки се на агента от тайната служба Марк Съливан, вестникарите съобщиха, че този пропуск не е застрашил сигурността на президента. А през януари 2005 г. Марк Съливан разказа на зрителите на телевизионния канал NBC за работата на своята служба в навечерието на втората инагурация на Джордж Буш. Оценките след това предаване бяха, че никой още не е говорил за работата на USSS толкова малко и така безинтересно.
Въпреки това мнозина експерти смятат назначението на Съливан за исторически момент в биографията на специалната служба. Това означава, че тя се превръща в орган, който се занимава изключително с охраната на първите лица на държавата, твърди бивш служител на USSS. - Сега вече може да се каже, че тя е изцяло преориентирана.
Секретната служба
Преориентацията, за която говорят служителите на USSS, продължи почти век и половина. Достатъчно е да се припомнят обстоятелствата около появата й, за да се прецени колко радикални са промените в нея.
В утрото на 14 април 1865 г. американският президент Ейбрахъм Линкълн приел финансовия министър Хю Маккалаф. Той информирал държавния глава, че заради фалшификаторите на пари страната се намира на ръба на финансов крах. Министърът предложил да се създаде нова специална структура, която да се занимава с изземане на подправените пари от обращение и да се бори срещу онези, които ги печатат. Президентът се съгласил с доводите на Маккалаф и разпоредил създаването на структура, която била наречена Секретна служба на Министерството на финансите. Вечерта на същия ден президентът Линкълн бил ранен смъртоносно в един вашингтонски театър.
Това бил първият успешен опит за покушение срещу живота на американски президент. Въпреки това тогава на никого не му минало през ум, че страната се нуждае от структура, която да охранява президента точно толкова, колкото и подразделението за борба с фалшификаторите на пари. Едва след убийството на президента Уилям Маккинли през 1901 г. шокираните от престъплението членове на американския конгрес поискали USSS като единствена специална федерална служба да се заеме и с охраната на президента. В резултат на това от 1902 г. защитата на първите лица на държавата официално била поверена на Секретната служба на Съединените щати. За денонощна охрана на президента били отделени двама агенти на USSS.
Ковачница на кадри
От първия ден на съществуването си (на 5 юли 1865 г.) до началото на 30-те години на ХХ в. USSS била едва ли не единствената федерална специална служба. Затова тъкмо към нея се обръщали всеки път, когато държавата се сблъсквала с проблеми както на територията на САЩ, така и извън пределите й. През 1908 г. по лично разпореждане на президента Рузвелт няколко агенти на секретната служба били поставени под разпореждане на министъра на правосъдието. Тази група започнала да се нарича Федерално бюро за разследване. А през 1915 г. президентът Уудроу Уилсън възлага на USSS разследването на всички случаи на шпионаж на територията на САЩ. През 40-те години на ХХ в. служителите на секретната служба помагат за създаването на управлението на стратегическите служби (първообраз на ЦРУ). Всеки път, когато държавата създавала поредната специална служба - било бюрото за контрол върху продажбата на алкохол, тютюневи произведения и огнестрелно оръжие, или управлението за борба с разпространението на наркотиците - тя винаги се обръщала към секретната служба на САЩ най-малкото за съвет, но по-често за кадри. Тази традиция е жива и ден днешен. Последният директор на USSS Ралф Беш, когато Марк Съливан ще смени на този пост, е изпратен да укрепи бюрото на митническата служба и граничната охрана на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ - той ще бъде главният митничар на Америка.
Винаги сме били в сянка, но това не означава, че нищо не сме вършили. Всички американски служби в една или друга степен са ни задължени за съществуването си - казва бивш служител на USSS. - Моделът на повечето чуждестранни служби, които имат функции сходни с нашите, просто е копиран от USSS.
Скромните герои
Дори да звучи като самохвалство, това твърдение не е много преувеличено. Методите на работа на агентите на Секретната служба на САЩ винаги са впечатлявали чуждестранните им колеги - от тях те се научиха да пътуват на стъпенките на президентските лимузини, а когато скоростта позволява - да тичат редом с автомобила. Броят на холивудските филми за президентски охранители непрекъснато расте и те винаги са печеливши. Все пак познавачи твърдят, че тези творби дават само приблизителна представа за работата на агентите на USSS. Нашите момчета загиват много по-рядко, отколкото това става на кино - казва бивш сътрудник на службата.
За времето, откакто USSS се занимава с охраната на първите лица в САЩ, само един агент е загинал, защитавайки живота на президента. През 1950 г., когато в Белия дом започнал ремонт, президентът Хари Труман се настанил временно в резиденцията на вицепрезидента Блеър хаус. Двама пуерторикански терористи Оскар Колясо и Гризелио Торесола решили, че тя е много по-лесна мишена от Белия дом и се опитали да убият президента. Те открили огън по служителите на полицията на Белия дом (така се наричало тогава подразделението на секретната служба, отговарящо за безопасността на президента). Атаката разбира се била отбита, единият терорист - убит, а другият - арестуван. В престрелката обаче загина един от полицаите - Лесли Кофълт.
Прегрупиране
До неотдавна охраната на висшите длъжности лица на държавата беше важна, но не и единствената задача на организацията. В края на краищата службата влизаше в структурата на Министерството на финансите и изпълняваше функции, които в други държави се изпълняват от такива служби като финансовата полиция - казва вашингтонският експерт Ан Брайянт. За успехи в тази област USSS e съобщавала многократно. Един от тях е операцията Брандмаeр, в хода на която бяха разкрити и обезвредени няколко престъпни групи, занимаващи се с кражба на лична информация за притежатели на кредитни карти в седем страни. Въпреки това след 11 септември 2001 г. тази дейност се превърна във второстепенна за USSS.
След терористичните актове в Ню Йорк и Вашингтон президентът Буш заговори за необходимостта от създаването на суперминистерство, отговарящо за сигурността на САЩ. През 2003 г. такова Министерство на вътрешната сигурност беше сформирано, а Секретната служба на Съединените щати мина в негово подчинение. И макар да беше обявено, че службата ще продължи да се бори срещу фалшификаторите на пари и финансовите престъпления, стана ясно, че безопасността на първите лица на държавата става неин приоритет. А назначаването на кадровия охранител Марк Съливан на поста директор на USSS очевидно ще превърне окончателно най-старата специална служба в САЩ в подразделение за охрана на висшите длъжностни лица на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във