Банкеръ Weekly

Съдби

Клевета или грозна истина за Улоф Палме?

Обвиняват бащата на шведския социализъм в педофилия

На шведските екрани предстои да излезе трилърът Call Girl (Момиче на повикване), който още след предварителните прожекции се превърна в политическа бомба. Главният герой на филма, шведският премиер-министър от 1970-те години Улоф Палме, е представен не само като циник, но и като истински престъпник. Той прикривал похожденията на своите министри в публични домове и лично ползвал услугите на малолетни проститутки. Става дума за оклеветяване на моя баща и аз възнамерявам да изправя лъжците пред съда - заяви Мортен Палме, син на убития през 1968-а дългогодишен премиер-министър на Швеция Улоф Палме.


Някои шведски наблюдатели вече нарекоха новия филм част от кампанията за парламентарните избори през 2014-а, в хода на която социалдемократите възнамеряват да вземат реванш за предишните осем неуспешни години. Според мнозина поръчителите на филма са политически противници на социалистите, за които дългогодишният председател на партията Палме е икона.


Изявленията на автора на сценария и на режисьора, че са създали събирателен образ на премиер, едва ли ще са достатъчни, за да се защитят. Във филма с документална точност е пресъздадена атмосферата на 1970-те години, когато на власт беше Улоф Палме, в устата на главния герой са сложени негови известни реплики и са повторени сцени с негово участие, известни на всички - твърди Биерн Винер, редактор от влиятелния вестник Dagens Nyheter. Това е все едно да покажеш на балкона на папския дворец във Ватикана човек, облечен в папски дрехи, и след това да твърдиш, че това не е главата на Римокатолическата църква - заявява и криминологът Лейф Персон на страниците на вестник Expressen.


Въпреки това е много вероятно синът на Улоф Палме да не се реши да започне процес за клевета. Защото в основата на филма е делото срещу Дорис Хоп, която в средата на 1970-те държи елитен публичен дом в центъра на Стокхолм, в съседство с правителствения квартал. В него като нощни пеперуди се трудят непълнолетни момичета, повечето от които са от домове за проблемни подрастващи. Клиенти на бордея пък са политици, бизнесмени и високопоставени чиновници. Полицията дълго време наблюдава гнездото на разврата, но така и не се решава да действа, защитавайки репутацията на високопоставените гости на Хоп. В края на 1977-а на страниците на в. Dagens Nyheter се появява компромат - докладна записка на шефа на полицията Карл Персон до премиер-министъра Улоф Палме, в която се съобщава, че сред клиентите на публичния дом е забелязан министърът на правосъдието Ленарт Гейлер.


Но вълната, вдигната от публикацията, така и не се превръща в цунами. Палме заявява от парламентарната трибуна, че никога не получавал докладната записка и не знае нищо за мнимите похождения на неговия подчинен. Вестникът е принуден за поднесе извиненията си на оскърбения министър и да му плати компенсация за морален ущърб. През 1991 г. обаче, когато грифът за строга секретност е снет от кореспонденцията на премиер-министъра, става ясно, че Палме е излъгал. Той все пак получил рапорта на шефа на полицията за правосъдния министър, но прави всичко възможно да потули нещата. Публичният дом е затворен, а Хоп получава малка затворническа присъда, но нито тя, нито някое от момичетата дава показания срещу високопоставени клиенти. Оттогава периодично изплуват непотвърдени подробности за тази отдавнашна история. Бивши проститутки, пожелали анонимност, твърдят, че сред клиентите им са били едни или други стълбове на обществото. Сред тях е фигурира и името на самия Палме, който уж често си поръчвал 15-годишно момиче от гнезденцето на Хоп.


На сина на прочутия шведски политик ще му бъде трудно да премине през съдебния лабиринт, без да опетни допълнително името на баща си и без да подложи крак на другарите си по партия. Защото тогава веднъж завинаги ще изплува нелицеприятната роля на премиера в историята с публичния дом, което ще нанесе удар не само върху семейството на Палме, но и върху най-голямата шведска партия - социалдемократическата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във