Банкеръ Weekly

Съдби

Китай - за китайците

Местните власти изтласкват чуждестранните компании

Рекордна глоба от 1.24 млрд юана (202 млн. долара) искат властите на Китай от 12 японски фирми, "уличени", че уж са встъпили в сговор с цел установяване на фиксирани цени. Разследването бе инициирано от антимонополните власти на страната.


Сред компаниите са такива гиганти като Sumitomo Electric и Mitsubishi Electric - на тях се пада и лъвският дял от фантастичната глоба. Китайската Комисия за национално развитие и реформи твърди в изявлението си, че споменатите фирми "са въздействали по незаконен начин върху цените на автомобилни резервни части, на цели автомобили и на материали". Според антимонополния закон на Китай, приет през 2008-а, властите могат да изискат от компаниите, уличени в подобна дейност, до 10% от годишния им доход.


Държавната телевизионна компания на Китай CCTV съобщи, че глобата е най-голямата в историята на прилагането на закона и поясни решението с това, че Китай е най-големият автомобилен пазар в света. Което пък означавало, че японските компании можели да получат добра печалба от своите действия. По-любопитно е, че през последните месеци твърде много чуждестранни компании са подложени на подобно преследване. През лятото на прицел бяха американските фирми. Отначало IT-гигантите - през юли държавните телевизионни канали показаха редица репортажи, според които смартфоните IPhone, за които мечтаят много китайци, представляват заплаха за националната и личната сигурност. Благодарение на тях чуждестранните специални служби можели да проследяват местоположението на притежателите им. Преди това пък подозренията на китайските правителствени органи бяха насочени към високотехнологичните компании Cisco, Google, Microsoft и други.


Следващи в списъка станаха чуждестранните вериги за бързо хранене McDonald's и KFC, както и хранителната компания Husi Food Co, собственост на американци. Чиновниците от Шанхайската общинска администрация по хранителни продукти и лекарствени средства установиха, че в тези вериги се използвало некачествено месо. Като цяло преследването на чуждестранни фармацевтични, хранителни и технологични фирми започна още през 2013-а.


Каква е причината за внезапната подозрителност на местните власти към чуждестранните фирми? Несъмнено транснационалните компании, работещи в Китай, носят определени изгоди на страната - създават работни места, плащат данъци, повишават квалификацията на местните служители и дори споделят технологиите (в повечето случаи това не става доброволно). Но както по всичко личи, Китай се опитва да измести вносните стоки - технологично укрепналите местни компании все повече възприемат американските, японските и южнокорейските фирми като конкуренти. Например в сферата на високите технологии присъствието на Аppleи други чуждестранни производители е неизгодно за Huawei, а работата на Google - за налагането на китайската търсачка Baidu в Азиатско-Тихоокеанския регион.


Вероятно ударът върху присъствието на японските автомобилни компании в Китай е бил планиран още през миналата година. През 2013-а местните власти препоръчаха на BMW, Audi и Daimler да проверят дали автомобилите им са достатъчно безопасни за здравето на шофьорите и пътниците. През януари миналата година Държавният съвет постави пред китайската автомобилна промишленост задачата за създаде от 3 до 5 бранда, които биха могли да конкурират вносните. По всичко личи, че опитвайки се да затрудни работата на чуждестранните компании, Китай дава път на местните производители. Излиза, че държавата използва неикономически инструменти, за да провежда политика на протекционизъм, без дори да я обявява официално и без формално да ограничава принципа на свободната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във