Банкеръ Daily

Съдби

Кьолнската катедрала - символ на сакралната архитектура

На днешния ден през 1248 г. започва строителството на Кьолнската катедрала, предназначена да съхранява мощите на Тримата влъхви (английски: Three Wise Men или Three Kings в превод - Тримата мъдреци или Тримата царе). Това е общоприето название в западноевропейската традиция на влъхвите, поднесли даровете си на малкия Иисус Христос на Рождество във Витлеем - злато, ливан и смирна. В Евангелието не се казва нищо повече за тях. Едва през Средновековието възниква традицията с назоваването на техните имена и приписването им на царския сан. Според западноевропейските разбирания влъхвите са трима - Каспар, Мелхиор и Балтазар и имат царски произход. В някои държави като Италия "Празникът на тримата влъхви" е неработен ден.

В православието тримата влъхви не се смятат за царе, нямат имена и точно определен брой.

Кьолнската катедрала "Свети Петър и Света Мария" (на немски: Kolner Dom, официално Hohe Domkirche St. Peter und Maria) е една от най-известните готически катедрали. Строителството и трае от 1248 до 1437 г., както и през един по-късен етап от 1842 до 1880 година. В следващите четири години кьолнската катедрала със своите 157 м е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм) и е централен храм на римокатолическата Кьолнската архиепископска епархия.

Църквата е построена на мястото на старата каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената Римска империя. През 1164 г. Кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано по времето на Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 г., когато архиепископът на Кьолн - Конрад фон Хохщаден, поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, завършен през 1880 година.

През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана е годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е един от символите на средновековната сакрална архитектура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във