Банкеръ Weekly

Съдби

Kинофестивал дава шанс на младите творци

От следващата година във Варна ще има нов фестивал за късометражно кино - "Карантината". Той ще дава път на младите и все още неизвестни кинорежисьори, сценаристи и оператори. Във форума ще могат да участват творци на възраст до 35 години с идеята той да стане място за популяризиране на филмите им.


Събитието ще се провежда в нестандартната среда на рибарско селище "Карантината" във варненския кв. Аспарухово. Пилотното издание е на 23 август на плажа на селището. Програмата на "предпремиерния" фестивал предвижда видеопрезентация на бъдещото събитие, представяне на неговия уебсайт , както и фотографска изложба. Целта на пилотното издание е да популяризира "Карантината" и да привлече средства за първия кинофест през септември 2015-а.


"Избрахме рибарското селище "Карантината", защото то е част от културно-историческото наследство на Варна. Това е нашата подкрепа да го опазим", казва художникът Дарин Сотиров. По думите му за първото издание на фестивала догодина се подготвя документален филм, посветен на рибарските задруги във Варна. Те са напът да изчезнат заради нарастващата урбанизация и строителството по бреговата ивица.


Идеята за създаването на кинофестивала е пряко свързана с историята на местността, където той ще се провежда. В миналото на това място е имало лечебници, в които изолирали моряци, идващи от чужди пристанища при съмнения за болест. Те били допускани в града едва след карантинен период от 40 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във