Банкеръ Daily

Съдби

Кибермагия по нигерийски

В Нигерия неотдавна загина 26-годишен знахар, който си направил талисман срещу куршуми и предложил да стрелят в него. Но това не е странно в държава, където полицаите ценят амулетите повече от бронежилетките, а местните хакери съчетават кражбата на пари през интернет с мрачни обреди.

В Нигерия наричат прочутите местни кибермошеници момчетата Yahoo. Някога те започнали с изпращането на спам от американския Yahoo Mail  и странната думичка залепнала за тях завинаги. Въпросните момчета разполагат със  собствена компютърна магия, която им помага да крадат по-добре пари през световната мрежа.

Вуду-то, което използват, се нарича Yahoo-плюс. "Аз го прилагах, но спрях, защото се изплаших от последиците - разказва един хакер пред социолозите Джошуа Арансиола и Сураджу Асиндемаде. -  Мои приятели продължават да го използват и получават пари два или три пъти седмично. Единият има кратунка с нещо черно, която крие в стаята си и чете заклинания."

Когато кратунката се окаже недостатъчна, нигерийците пускат в ход магия на по-високо равнище - Yahoo-плюс-плюс. "Тя предполага използването на части от човешкото тяло и може да изисква отвличането на човек за ритуалите", пишат Арансиола и Асиндемаде в работата си, публикувана в научното списание Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. Привържениците на Yahoo-плюс-плюс прекарват нощите на гробищата, крадат трупове и се опитват да влязат в интимни отношения с призраците. 

Социологът Олудайо Таде пък е описал някои методи на нигерийските престъпници в статията си  "Духовните аспекти на киберпрестъпността в Нигерия: феноменът Yahoo-плюс", излязла в списанието Human Affairs. По думите на информаторите му в решаващия момент мошеникът реже вена на ръката, която лежи върху клавиатурата и компютърната мишка и слага краката си върху жива костенурка. А ако успее да установи истинското име на набелязаната жертва, го повтаря, правейки разрез на устната си. Смята се, че тогава жертвата ще направи всичко, което поискат от нея.

Друг обред изисква участието на приятелката на престъпника, която започва гладна диета. "Докато транзакцията не е приключила, тя слабее все повече и повече, непрекъснато й е лошо, сякаш е хванала СПИН - разказало на Таде едно от момчетата Yahoo. - Когато момичето стигне до това състояние, преговорите започват и нещата тръгват по мед и масло. А когато парите или стоката се получат, тя оздравява и двамата заедно се наслаждават на спечеленото."

При задържането на нигерийски кибермошеници служителите на реда неизменно намират магически принадлежности. "Те използват амулети, за да измамят и да лишат нищо неподозиращи хора от често спечелени пари и други ценности", цитира изданието The Pulse изявление на полицията в Калабара след ареста на трима престъпници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във