Банкеръ Daily

Дестинации

Казабланка - един кипящ от енергия град

Модерен и традиционен мароканският град Казабланка предлага неповторима атмосфера за гостите си. И когато и да стегнете куфара за тамq няма да сбъркате.

Казабланка (на испански Касабланка, „бяла къща“; на арабски: ад-Дāр ал-Бейда; на марокански арабски: Дар Бейда; на берберски: Тадарт Тасхемлалт) е град мегаполис в Западно Мароко на брега на Атлантическия океан. Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. Покрай Атлантическия океан има дълга крайбрежна ивица, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море.

Градът е административен център на регион Гранд Казабланка. Един от най-романтичните, но и най-модерни градове, делови център на страната. Казабланка е и най-големия град в Мароко с население от 4 150 000 души (според данни от 2013 г.).

Казабланка е най-голямото пристанище на страната, той е важно международно летище и е икономическият център на Мароко. Градът има напълно модерен, космополитен облик и атмосферата му е много по-близка, например, до Марсилия, отколкото до останалите градове в Мароко.
Областта, в която днес е разположен град Казабланка, е населена от 7 век от берберски племена. По-късно с арабското нашествие се образува малко независимо кралство, наречено Анфа, просъществувало до 1068 г., когато е покорено от Алморавидите (три съюзени берберски племена (ламтуна, масуфа, гудула) от клана Санхажа, които основават силна държава в Магреб и на Пиренейския полуостров). През 14 век, под властта на Маринидите, Анфа се налага като важно пристанище.

През ранния 15 век градът отново се обособява като независимо държавно образувание и дава укритие в пристанището си на много пирати. Това води до опостушаването му през 1468 г. от португалци. Пак те, през 1515 г., го възстановяват от развалините и го наричат Каза Бранка (на португалски Casa Branca). Напускат го след голямо земетресение, което през 1755 г. унищожава по-голямата част от постройките.

Казабланка е възстановена от султан Сиди Мохамед III (1756-1790 г.). Градът остава с две имена със значение „бяла къща“ — Дар ел-Бейда и Казабланка.

През Вторта световна война тук е проведена историческата Конференция в Казабланка (в периода 14-24 януари 1943 г.). Тук за първи път съюзниците се разбират по въпроса за мястото и времето на съвместните си бъдещи военните операции, както и за това, че те ще се провеждат на територията на Европа.

В тези години градът е и легендарния фокус на световния шпионаж блестящо претворен в култовия филм "Казабланка" от Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. От него се поражда традицията влюбени от цял свят да идват, за да се целуват тук пред океанският прибой, на която е посветена песента "Целувката е целувка в Казабланка" на Джесика Джей, оригиналът на Бърти Хайгинс, световният хит на Джипси кинг и Ищар - "Казабланка" и т.н
Най-известната забележителност в Казабланка е джамията „Хасан II“. Това е най-голямата модерна джамия в целия ислямски свят. Тя отстъпва по големина, както изисква канонът, само на древната Масджид ал-Харам в Мека. „Хасан II“ е построена от 1986 до 1993 г. от краля на Мароко в чест на баща му Хасан II по проект на френския архитект Мишел Пинсо. Вътрешността й събира до 25 000 вярващи, а минарето й е високо 210 метра. В джамията влизането на немюсулмани е ограничено, но се допуска на групи няколко пъти дневно, извън тях това понякога е възможно срещу определен "бакшиш". Архитектурната стилистика е типична за традиционната ислямска храмова архитектура в Магреба и се отличава единствено със силно впечетляващата си колосалност и изумителни орнаменти. Издигната е на самия бряг на Атлантическият океан, а неговите приливи и отливи и гледката на високите вълни внушително допълват възприятието на храма.

Друг забележителен обект е фарът на Казабланка. Със своя висок 45 метра силует неговата кула, издигната в 1905 г., доминира крайбрежните плажове и заведения.

Площадът „Мохамед V“ е главният площад в Казабланка. Тук се намират важни институции, като Съдебната палата, Френското консулство и сградите на редица банки. Вечер това е любимо място за разходка на местни и туристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във