Банкеръ Weekly

Съдби

Каузата на Артур Мас

Според едни каталунският лидер Артур Мас е “студен технократ с нерви от стомана”. Според други - дискретен човек и ревностен католик, който редовно ходи на църква. Всички обаче са съгласни, че е най-ревностният поддръжник за независимост на автономната област Каталуния.

Артур Мас е роден през 1956-а в Барселона в семейство на богат индустриалец. Расте като будно и палаво дете - веднъж дори пада в тиган с гореща мазнина. Измъкват го навреме, но следите от изгаряния по лицето му остават за цял живот. Като юноша Артур се увлича от футбола и, разбира се, е нападател. Тича по терена с такава скорост, че получава прозвището Черната стрела. Сега огромната му енергия е насочена към борбата за независимост на Каталуния. Свободното си време Мас също посвещава на рисково занимание - скално катерене. Другото му увлечение е ветроходството. “Морето е мястото, където преживявам щастливи моменти, то ми позволява да се насладя на самотата, да се съединя с природата и със самия себе си”, пише Мас в книгата си “Да служиш на Каталуния”.

Мас получава добро образование във френския лицей в Барселона, където научава три чужди езика. Завършва икономическия факултет на Университета на Барселона. Там се запознава с бъдещата си съпруга Елена Ракосник, с която имат три деца - дъщерята Патрисия и синовете Алберт и Артур. В интервю за El Pais Мас разказва, че двамата са се запознали на сватбата на общи приятели: “Жена ми е получила фамилията си от своя прадядо, който бил чех”.

След университета младият човек решава да пробва силите си в бизнеса и започва работа в металургичната компания Magomo, собственост на дядо му. Когато отделът, в който работи, е преместен в Мадрид, Мас решава да остане в Барселона. Малко след това в живота му настъпва преломен момент. “Винаги е бил технократ и прагматик. На младини беше много срамежлив, в речите му липсваше страст. Но с времето, след много години тренировки и изказвания пред камери и микрофони, той стана убедителен оратор” - разказва човек, близък до партията “Демократична конвергенция на Каталуния”. По думите му на младини Мас не смятал, че политиката е неговото признание, въпреки че баща му е близък до политическите кръгове и правителството.

През 1991 г. Мас става член на партията “Демократична конвергенция на Каталуния”. Тогавашният президент Жорди Пужол го назначава за съветник по регионалната политика и обществените въпроси. Мас става министър на обществения сектор в автономното правителство през 1995-а, а след две години оглавява финансовото ведомство. От 2001 до 2003 г. е вицепрезидент на Каталуния и говорител на правителството.

След като започва да работи в правителството, Мас отново решава да се занимава с бизнес. Но и този опит се оказва неуспешен. Арестуван е за съвместяване на обществената дейност с работа в частна компания. Задържането е за кратко, но Мас завинаги се отказва от предприемаческа дейност. Затова пък политическата му кариера продължава да набира скорост. Той си поставя за цел да оглави Каталуния.

През 2003 г. Мас за пръв кандидатства за премиерския пост с подкрепата на дясноцентристкия алианс “Конвергенция и съюз”. Но победата е за социалистическата партия начело с Паскуал Марагал. Вторият опит е през 2006-а. Този път “Конвергенция и съюз” успява да спечели повече гласове и мандати, но не получава мнозинство в парламента. Председател на Каталуния става Хосе Монтиля. “Моите опоненти ме критикуваха, че съм маркетингов продукт, дори ме наричаха Кен (годеникът на куклата Барби) заради квадратната ми челюст”, споделя тогава Мас в интервю за  El Mundo.

След втората загуба Мас се заема с националните проблеми на региона. Той оглавява движението “Преосноваване на Каталуния”, чиито членове настояват за политическо и културна признаване на Каталуния от Испания, отстояват националните права на региона и се борят за неговата независимост. По това време Мас изработва основните си приоритети, сред които са социалното партньорство и борбата с икономическата криза, стимулирането на предприемаческата дейност, опростяване на бюрократичните процедури, разширяване на икономическата дейност и подобряване на кредитирането на каталунския бизнес.

Изборите през 2012-а най-накрая определят политическото бъдеще на Мас. На вота на 28 ноември той застава начело на правителството. През 2012 г. Мас свика предсрочни избори с надеждата да спечели още по-голямо мнозинство в местния парламент и така да ускори насрочването на референдум. Амбицията му обаче се разминава с реалността. През същата година Артур Мас очертава два враианта за постигане на независимост от Испания. Единият  е подаване на заявление с искане за разрешаване на референдум, който е отхвърлен от парламента в Мадрид. Другият вариант е организирането на референдум без разрешението на централната власт. През септември 2014-а парламентът на Каталуния одобри закон, позволяващ извършването на плебисцит без съгласието на Мадрид. А

Мас подписа указ за провеждането му на 9 октомври. Действието на документа бе преустановено на 29 септември с решение на Конституционния съд на Испания. Затова властите на Каталуния ще предложат на гражданите алтернативен вариант на всенародно гласуване - т. нар. допитване. То все пак ще се състои на 9 ноември във всички 920 общини на автономията, с всички атрибути на референдума. “Просто искаме за научим мнението на хората и от тази гледна точка допитването до населението е легитимно”, подчерта лидерът на каталунското правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във