Банкеръ Weekly

Съдби

КАТОЛИЦИТЕ ПОПЪЛНИХА ХРАМОВОТО КАРЕ

Държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано и Софийско-пловдивския епископ Георги Йовчев ще осветят тържествено на 21 май новопостроената католическа катедрала Св. Йосиф в столицата. Тя е разположена в самия център на града срещу централата на БУЛБАНК. С новата придобивка София попълва уникалното си храмово каре, в което непосредствено една до друга съседстват синагогата, джамията Баня баши, православната катедрала Св.София и католическата Св.Йосиф. Като прибавим и няколкото стари църкви в южно и югоизточно направление, включително и раннохристиянската ротонда Св. Георги, се оформя уникален за Европа култов комплекс, свидетелство за религиозната търпимост на българина. В чужбина мигом биха го превърнали в основна туристическа атракция. У нас той е смачкан от правителствените и делови сгради околовръст, набързо увенчан и с вертикалния акцент на статуята София (проф. Георги Чапкънов), езическа по внушение и символни детайли.
Катедралата Св. Йосиф (проект на арх. Константин Пеев) е построена на мястото на старата, осветена още през 1880 г. и разрушена от бомбардировката над София на 30 март 1944-а. След началото на прехода католическата общност полага усилия за възстановяването на храма, но административни пречки спъват проекта чак до посещението на папа Йоан Павел II през май 2002-ра. Точно тогава излиза разрешението за строеж, а първата копка е направена през юли същата година. За мащабите на столицата катедралата е внушителна (6 хил. кв.м. разгъната площ, 350 седящи и общо хиляда места за богомолци), въпреки че е много далече от големите католически храмове по света. Такъв е и архитектурният й образ, който значително отстъпва от образците на старата храмова архитектура. Но арх. Пеев е експонирал останките от западната стена на антична Сердика на фона на църковните фасади и по този начин е дал чудесен пример на колегите си (в миналото и настоящето), които предпочитат най-лесното решение на проблема - скриване на археологическите находки в мазетата на новите сгради. Предвиден е подземен паркинг с петдесетина места, а по-късно на балкона на катедралния хор ще бъде монтиран орган, дарение от Германия.
Преди 12-13 години проф. Тодор Вълчев поръча проект за нова сграда на БНБ на мястото на някогашния католически храм Св. Йосиф. Конкурсът бе спечелен от арх. Стефан Добрев от Париж, който - срещу правото за строеж върху терена - бе включил в банковия комплекс изящен параклис на римокатолиците. Проектът не можа да се реализира по много причини, една от които бе и проблемът с финансирането. Католическата общност продължи да настоява за правото на строеж върху собствения си терен, докато посещението на папа Йоан Павел II за празника на Св.св. Кирил и Методий направи това възможно. В този смисъл, както твърди отец Кшищоф Кужок, това е своеобразен духовен дар от Светия отец за католиците в България. И символен знак за една от последните задгранични визити на покойния папа-славянин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във