Банкеръ Weekly

Съдби

Като нови след Нова година

Пили сте повечко в празничната нощ? Преди да посегнете към силното кафе или студената бира, помислете дали постъпвате правилно. Когато става дума за лечение или профилактика на махмурлука, обикновено съзнанието ни се управлява от митове, в които отдавна не си струва да вярваме.

Малките дози алкохол премахват махмурлука

Макар това да изглежда очевидно и да върши работа на първо време, употребата на алкохол на следващата сутрин само отлага неизбежния махмурлук. Спиртните напитки имат успокояващо действие, което ви кара да се чувствате релаксирани, но щом алкохолът напусне организма, спокойствието незабавно се превръща в тревога. Така че лекият коктейл на сутринта ще облекчи някои неприятни симптоми, но като цяло ще нанесе още по-голяма вреда на черния дроб и главния мозък и след час-два със сигурност ще ви докара по-силно главоболие.

Хлябът намалява влиянието на алкохола

Вероятно сте чували, че хлябът може да спре действието на алкохола. Наистина структурата му напомня гъба, но тя само забавя абсорбцията на алкохола в кръвта. Ако сте изпили цяла бутилка джин, махмурлукът няма да ви мине дори да изядете цяла франзела наведнъж. Тя обаче би свършила работа, в случай че сте консумирали два-три коктейла.

Колкото до мазната храна, тя според експертите забавя храносмилането и блокира действието на алкохола. Така че не се отказвайте от по-тлъстите мезета, ако знаете, че днес ще се наложи да пиете повече. 

Сънят помага да влезем във форма

Последното, което му се иска на човек след бурна празнична нощ, е да стане от леглото и да излезе на разходка. Но тъкмо това трябва да се прави. Алкохолът напуска тялото най-вече чрез урината и чрез дишането. Така че ако искате да изтрезнеете по-бързо или да се избавите от симптомите на тежък махмурлук, е необходимо да се движите и като следствие да дишате активно. Бягането е един от най-добрите варианти, ако, разбира се, сте способни на такъв подвиг. Освен това пийте повече вода, така ще засилите ефекта.

Вредната закуска е най-добро лекарство

В случай че махмурлукът е придружен с гадене, колбасите, яйцата, пържените картофи и други прелести на бързото хранене със сигурност няма да ви помогнат. Вместо това експертите съветват да изберете нещо леко, което да повиши нивото на захарта в кръвта и в същото време е лесно за храносмилане. Подходящи са прости въглехидрати като сандвич с бял хляб и риба или извара, или обикновени сухари (най-добре е да си ги приготвите сами, ако ги купувате - изберете вариант с минимално количество ароматизатори).

В нормални условия черният дроб автоматично произвежда повече глюкоза, когато нивото на захарта в кръвта се понижава. Но при алкохолно отравяне, а всеки махмурлук е лека форма на отравяне, той е зает да метаболизира алкохола, което води до чувство за умора, апатия и лошо настроение.

Чаша кафе ободрява

За съжаление чашата силно кафе на сутринта може да засили махмурлука и гаденето, което е логично предвид киселината в кафеените зърна. Кофеинът ще ви помогне да се почувствате по-съсредоточени, но няма да съдейства за извеждането на алкохола от организма, както е прието да се смята. Ето защо е най-добре да заложите на чаша билков или зелен чай с малко количество мед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във